Quantcast

Παγκόσμιος συναγερμός για την αφρικανική παραλλαγή - Συνεδριάζει ο ΠΟΥ - Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η νέα μετάλλαξη B.1.1.529  η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα.

Η ΕE έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε για σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για αυτή την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα και πιστεύεται ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από ό,τι οι επιστήμονες πίστευαν αρχικά. 

Ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών στη Νότια Αφρική, Τούλιο ντε Ολιβέιρα δήλωσε στους Financial Times ότι «ανησυχεί» και ότι είχε συζητήσει για τη νέα παραλλαγή με αξιωματούχους του ΠΟΥ, οι οποίοι αποφάσισαν να καλέσουν την έκτακτη συνάντηση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων στην περιοχή του Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή.

Όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες οποιαδήποτε νέα παραλλαγή που είναι σε θέση να «ξεφύγει» από τα εμβόλια ή να εξαπλωθεί ταχύτερα από την Delta θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βγει από την πανδημία.

Ο ντε Ολιβέιρα είπε ότι υπήρχαν χαρακτηριστικά στη νέα παραλλαγή που είχαν συσχετιστεί στο παρελθόν με υψηλή μεταδοτικότητα. «Και το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια ακριβώς είναι η επίδραση στα εμβόλια», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμιναθάν ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή είχε «μια σειρά από ανησυχητικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα της».

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων. Όπως είπε ο Πίκοκ, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

Η νέα απειλητική και σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαιτέρως μολυσματική μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις χώρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και την Μποτσουάνα.

Ποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα

Η ΕE έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, έξι χώρες της Αφρικής εντάσσονται στην «κόκκινη λίστα» και από την Παρασκευή, στις 12:00, θα απαγορεύονται οι πτήσεις από τους εν λόγω προορισμούς. Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Λεσότο και Σουαζιλάνδη. Και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι υιοθετεί τον ίδιο κόκκινο κατάλογο σήμερα Παρασκευή.

Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

Η Ιταλία σήμερα απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες εξαιτίας της εξάπλωσης μιας νέας παραλλαγής της Covid-19 εκεί.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί την Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Γερμανία θα κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, μετά τον εντοπισμό εκεί μιας νέας παραλλαγής της Covid-19, δήλωσε πηγή στο υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την πηγή. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι' αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Η Τσεχική Δημοκρατία απαγόρευσε τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες για να εμποδίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιάκουμπ Κουλχάνεκ.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Σάββατο. Ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραμείνει περισσότερο από 12 ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια, έγραψε ο Κουλχάνεκ στο Twitter.

Και η Σιγκαπούρη θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλοι όσοι δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη Σιγκαπούρη ούτε να μεταβαίνουν σε άλλη χώρα μέσω αυτής.

Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησε και το Ισραήλ βάζοντας στη λίστα των «κόκκινων χωρών» τις εν λόγω έξι αφρικανικές χώρες συν την Μοζαμβίκη και τους ταξιδιώτες σε καραντίνα 7 έως 14 ημερών. 

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής της Covid-19 που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική και μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Η παραλλαγή, η οποία ανακαλύφθηκε στα κράτη της νότιας περιοχής της Αφρικής, εντοπίσθηκε στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», ανακοίνωσε το υπουργείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν φόβοι για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.

H Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά τη νέα παραλλαγή της COVID-19 που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική και προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως θα αντιδράσει ταχύτατα, αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάξει τη νέα παραλλαγή, ως ένα σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Χρειάζεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και απαγόρευση των πτήσεων από ορισμένες χώρες της Αφρικής, μέχρι να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξελισσόμενης κατάστασης, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), αναφερόμενος στην εμφάνιση μιας νέας αφρικανικής παραλλαγής με πολλές μεταλλάξεις.

Επισημαίνει, επίσης, ότι "και σε πολλές άλλες περιπτώσεις είχαμε ανησυχήσει πολύ αλλά τελικά, με εξαίρεση των Άλφα και Δέλτα παραλλαγών, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Όποτε αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη αλλά λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα". 

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι πράγματι "υπάρχει ανησυχία διεθνώς για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που την αποκαλούν παραλλαγή Μποτσουάνα, μέχρι να μετονομαστεί και να της αποδοθεί ελληνικό γράμμα. Είναι λάθος βέβαια να την αποκαλούμε παραλλαγή Μποτσουάνα, γιατί ναι μεν η ύπαρξή της ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα, αλλά η παραλλαγή μπορεί να ξεκίνησε σε άλλη αφρικανική χώρα".

Υπενθυμίζει ότι είχε "επισημάνει ήδη από τις αρχές της πανδημίας, ότι αν δεν έχουμε μαζικό εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του πλανήτη, η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασθέντων θα είναι μεγάλη. Δυστυχώς, στην Αφρική μόνο το 6,5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο".

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για αυτή την παραλλαγή; Όπως αναφέρει, "είχαμε αρχικά 4 περιπτώσεις στην Μποτσουάνα σε εμβολιασμένους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις και σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Δεν ισχύει επίσης αυτό που έγραψαν διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι οι 4 περιπτώσεις αφορούσαν ασθενείς με HΙV. Το διέψευσε αυτό με ανακοίνωση της η Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 της Μποτσουάνα. Υπάρχουν επίσης αρκετές περιπτώσεις στη Νότια Αφρική και μια στο Χονγκ Κονγκ που αφορά σε ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική".

 Γιατί όμως ανησυχούν οι υγειονομικές Αρχές στην Αφρική και σε άλλες χώρες; Διότι, όπως λέει ο κ. Μόσιαλος, "στη νέα παραλλαγή συνυπάρχουν 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Επειδή επίσης ανιχνεύθηκε και σε εμβολιασμένους, υπάρχει ανησυχία ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή την παραλλαγή. Λοιμώξεις όμως συμβαίνουν σε εμβολιασμένους και με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το σημαντικό είναι, εάν η νέα παραλλαγή θα οδηγεί σε σημαντικό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Δέλτα και αποτρέπουν τη σοβαρή λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασθέντων. Πάρα ταύτα ένα μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων, γύρω στο 10-20%, θα νοσήσει ήπια".

Γιατί ανησυχούν επομένως οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή; Όπως εξηγεί, "γιατί φοβούνται ότι ο συνδυασμός των 32 μεταλλάξεων ίσως καταστήσει τη νέα παραλλαγή και πιο επικίνδυνη (αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας) και πιο μεταδοτική".

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής; "Γνωρίζουμε ήδη αρκετές από τις 32 μεταλλάξεις γιατί τις βρήκαμε σε προηγούμενες παραλλαγές. Άρα, γιατί ανησυχούμε τότε; Γιατί υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις που συνυπάρχουν με τις ήδη γνωστές. Θα μάθουμε από εργαστηριακά πειράματα αν είναι επικίνδυνη η νέα παραλλαγή; Ίσως αλλά δεν θα είμαστε απολύτως σίγουροι".

Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι "και τους προηγούμενους μήνες ακούσαμε για άλλες παραλλαγές όπως αυτές της Καλιφόρνια, του Περού (Λάμδα), της Νέας Υόρκης, της Νιγηρίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, ακόμα και τη Δέλτα plus". "Η εμφάνισή τους είχε ανησυχήσει τις υγειονομικές Αρχές αρκετά, αλλά ευτυχώς τελικά δεν είχαν καμία σοβαρή υγειονομική επίπτωση. Για ορισμένες από αυτές τα εργαστηριακά ευρήματα έδειχναν ότι είτε θα είναι πιο επικίνδυνες ή ότι θα είχαν πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Τι έγινε όμως τελικά; Επικράτησε η Δέλτα γιατί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τις άλλες παραλλαγές και όχι απλά προσπέρασε, αλλά κυριολεκτικά 'κατάπιε' -για να το πω απλά- τους ανταγωνιστές της. Όμως καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στη Νότια Αφρική. Εκεί τι γίνεται με την Δέλτα, θα αναρωτηθεί κάποιος; Ισχύει πως υπάρχει αύξηση. Αλλά μιλάμε για αύξηση σε μια χώρα που είχε μειώσει σημαντικά τη διασπορά της πανδημίας. Όποτε η νέα παραλλαγή ίσως να βρήκε έδαφος να επεκταθεί γιατί δεν κυκλοφορούσε πολύ η Δέλτα. Το ίδιο έγινε και με άλλες παραλλαγές για ένα διάστημα στο παρελθόν, αλλά εξαφανίστηκαν στον ανταγωνισμό με την Δέλτα".

Ο κ. Μόσιαλος καταλήγει λέγοντας ότι "ο ρόλος των υγειονομικών Αρχών και των ειδικών δημόσιας υγείας δεν είναι η δημιουργία πανικού. Ο ρόλος τους έγκειται στην έγκαιρη διαπίστωση των προβλημάτων, την ψύχραιμη ανάλυσή τους με διεπιστημονική προσέγγιση, αλλά και στην έγκαιρη λήψη μέτρων όταν χρειάζονται"