Παναγία των Παρισίων: Τα κρίσιμα 23 λεπτά που χάθηκαν - Πώς σώθηκε στο παρά πέντε από την κατάρρευση

Ο συναγερμός της πυρασφάλειας χτύπησε για πρώτη φορά στις 18:20 τη Δευτέρα αλλά για 23 ολόκληρα λεπτά το προσωπικό του καθεδρικού ναού δεν μπορούσε να εντοπίσει το σημείο εκκίνησης της πυρκαγιάς… Πώς  τελικά η Παναγία των Παρισίων σώθηκε από την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Δύο συναγερμοί χτύπησαν μετά την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Μετά τον πρώτο συναγερμό το προσωπικό που ήταν στον καθεδρικό ναό χρειάστηκε 23 λεπτά για να εντοπίσει το σημείο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε μεγάλος μέρος της Παναγίας των Παρισίων.

23 λεπτά που πολλοί υποστηρίζουν ότι αν δεν είχαν χαθεί, ο ναός θα είχε σωθεί, όπως αναφέρει η Sun που προσθέτει ότι το εμβληματικό κτίριο σώθηκε στο παρά πέντε από την ολοκληρωτική κατάρρευση χάρη στις υπαράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών. Ο εισαγγελέας του Παρισιού, Ρέμι Χέιτς, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να βρουν που είχε πιάσει φωτιά μετά από το χτύπημα του συναγερμού στις 18:20. Όταν ακούστηκε ο δεύτερος συναγερμός στις 18:43, οι πυροσβέστες ανακάλυψαν τη φωτιά στη γοτθική οροφή. Είχαν όμως χαθεί πολύτιμα λεπτά, η φωτιά είχε εξαπλωθεί και η πύρινη κόλαση είχε ήδη εξαπλωθεί.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20, ακολούθησε η διαδικασία έρευνας αλλά δεν βρέθηκε φωτιά. Στη συνέχεια, υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18:43 και τότε φωτιά εντοπίστηκε στη δομή», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «η έρευνα είναι μακρά και σύνθετη, είμαστε στη ανάκριση μαρτύρων».

Οι φλόγες τελικά έσβησαν μετά από οκτώ ώρες καταστροφής, ενώ οι εισαγγελείς στο Παρίσι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα αίτια, δηλώνοντας αρχικά πως η καταστροφή δεν έγινε από σκόπιμη ενέργεια και πιθανότατα ξεκίνησε από ατύχημα.

«Τείνουμε προς τη θεωρία του ατυχήματος», είπε ο εισαγγελέας προσθέτοντας ότι έχουν ήδη προσληφθεί εργαζόμενοι για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, η οποία θα διαρκέσει χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.