Quantcast

Πανικός στην Ιταλία από τον κορωνοϊό - Στους επτά έφτασαν οι νεκροί - Σε καραντίνα 11 πόλεις

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI, ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ιταλία ανήλθε στους επτά.

Πρόκειται για έναν άνδρα 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της Αγίας Άννας στο Κόμο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία έχουν φθάσει τα 230, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία.

Νωρίτερα τη Δευτέρα το πρωί, ένας άνδρας 85 ετών υπέκυψε στο Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας. Οι γιατροί έκαναν γνωστό ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν βεβαρημένη.

Οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ιταλία ήταν ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας, τονίζουν οι ιταλικές αρχές.

Στο μεταξύ, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ζητούν να παίξουν τα επόμενα ματς στον ιταλικό Βορρά κεκλεισμένων των θυρών.

Και σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, κλέφτες άρχισαν να παρουσιάζονται σε σπίτια ηλικιωμένων, λέγοντας ότι πρέπει να επισκεφθούν τους πολίτες. «Μην ανοίγετε σε κανέναν», λέει σε έκκλησή του ο Ερυθρός Σταυρός.

Σε καραντίνα 11 πόλεις

Σε καραντίνα έχουν μπει 11 πόλεις, καθώς δεν επιτρέπονται οι αφίξεις σε μέρη όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, τη στιγμή που σε Λομβαρδία και Βένετο έχει διαταχθεί το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ μουσεία και σινεμά έχουν βάλει λουκέτο. Παράλληλα, ακυρώθηκαν οι τελευταίες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βενετίας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η κατάσταση είναι πολυ σοβαρή, με τις Αρχές να εργάζονται πυρετωδώς στην κατεύθυνση αποφυγής εξάπλωσης της επιδημίας.

Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει φόβο στους πολίτες που σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ και αδειάζουν τα ράφια.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Πρόεδρος ελληνικής κοινότητας Βενετίας στον realfm: Υπάρχουν μεγάλες περιοχές αποκλεισμένες

Μιλώντας στον realfm, ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πανικός, υπάρχει ανησυχία. Αυτή τη στιγμή είμαι σε ένα σούπερ μάρκετ μεγάλο στην Πάντοβα, δεν υπάρχει κανείς αυτή τη στιγμή που να φοράει μάσκα. Υπάρχει μια σχετική ανησυχία για το είδος του ιού. Επιβεβαιώνω ότι υπάρχει και τέταρτο θύμα».

Πρόσθεσε πάντως πως «υπήρξε έφοδος στα σούπερ μάρκετ και πανικός στην περιοχή του Βόρειου Ουγκάνο, εκεί που υπάρχει η δεύτερη μεγάλη εστία μόλυνσης. Περιμένουμε...».

Χάρτης: Real time η εξέλιξη της επιδημίας

Διαδραστικό χάρτη, σχεδόν real time, με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού με στοιχεία που αντλούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Επιτροπή Υγείας της Κίνας, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) και άλλους οργανισμούς δημιούργησε το πανεπιστήμιο Johns Hopkins University (JHU). Ο ΠΟΥ έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για την ασθένεια. 

Ώς τις 24 Φεβρουαρίου 2020 (3.20 το μεσημέρι), έχουν επιβεβαιωθεί 79.524 περιπτώσεις παγκοσμίως, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 2.626, με τη γειτονική Ιταλία επίσης να βρίσκεται στο "κόκκινο". 

Η ασθένεια κορωνοϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19), επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, έναν ιό που σχετίζεται στενά με τον ιό SARS. Η ασθένεια ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της έξαρσης νέου κορωνοϊού 2019-20, και αποτελεί και την αιτία της. 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ 

Ο κύριος τρόπος μόλυνσης μεταξύ των ανθρώπων είναι η μετάδοση από άτομο σε άτομο, η οποία γενικά συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μολυσμένων ατόμων τα οποία βήχουν, φτερνίζονται ή εκπνέουν, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (μέσω μολυσμένων χεριών). Έχει περίοδο επώασης μεταξύ 2 και 14 ημερών. Η μετάδοση μπορεί να περιοριστεί με το πλύσιμο των χεριών και την σωστή υγιεινή. 

Οι περιπτώσεις εντοπίστηκαν αρχικά στην πόλη Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο. Οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν εκτός της Κίνας αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην ηπειρωτική Κίνα, ωστόσο έχουν σημειωθεί και ορισμένες περιπτώσεις τοπικής μετάδοσης. Περισσότεροι από 1.500 θάνατοι έχουν αναφερθεί στην ηπειρωτική Κίνα και 4 θάνατοι σε άλλα μέρη του κόσμου.  

Οι γαλλικές αρχές απέκλεισαν στον σταθμό λεωφορείων της Περάς στην Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία, ένα λεωφορείο που προερχόταν από το Μιλάνο, λόγω υποψίας για την παρουσία κρούσματος κορωνοϊού μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

"Ο χάρτης αποσκοπεί στο να παράσχει στο κοινό μια κατανόηση της κατάστασης έκρηξης καθώς εκτυλίσσεται, με διαφανείς πηγές δεδομένων", δήλωσε η Λόρεν Γκάρντνερ η οποία ηγήθηκε της ομάδας που δημιούργησε τον χάρτη στο JHU.