Παροξυσμός στον τουρκικό Τύπο - Στο στόχαστρο ο Νίκος Δένδιας

Οργή της Άγκυρας για ακόμα μια φορά, όσον αφορά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Όλα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ με αιχμηρό ύφος, ενώ αδιανόητο είναι το άρθρο της Yeni Safak με τίτλο «Τί ήπιες Δένδια;». 

Yπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές δηλώσεις του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε αξιόπιστο σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας την Ελλάδα και ευχαρίστησε τη χώρα μας, εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι δράσεις της Ελλάδας εδράζονται στην ειρήνη, ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από την Τουρκία αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Yeni Safak -Τί ήπιες Δένδια;

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, απείλησε την Τουρκία κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Δένδιας, ο οποίος είπε ότι η κυριαρχία τους απειλείται και ότι είναι έτοιμοι για πόλεμο, ήταν αλαζονικός χωρίς να κοιτάζει το έγκλημά του. Ζητώντας υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Έλληνας υπουργός είπε, ‘Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία απειλή πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει απειλή πολέμου’, είπε», σημειώνει στην εισαγωγή της η εφημερίδα.

Cumhuriyet: «Αιτία πολέμου» για την Τουρκία

Σε άρθρο της η Cumhuriyet αναφέρει: «Ο ελληνικός Τύπος έγραψε την προειδοποίηση των ΗΠΑ: ''Αιτία πολέμου'' για την Τουρκία. 

Επίσης, σε άρθρο γνώμης του πρώην πρέσβη της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται ότι «Η Ελλάδα δεν παίρνει το μάθημά της από την ιστορία» και σχολιάζει ότι «η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να αλλάξει την ισορροπία με την Τουρκία εδώ και χρόνια, τώρα προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο της μέσω στρατιωτικής αποτροπής υπογράφοντας διμερείς αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, υποστήριζαν πάντα την Ελλάδα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τα δικά τους στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. 

Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν υιοθετήσει την προσέγγιση να επηρεάσουν αρνητικά τα ισοζύγια στο Αιγαίο για την Τουρκία αυξάνοντας την αμυντική ισχύ της Ελλάδας. Είναι πιθανό να δούμε τις ΗΠΑ να εγκαταλείπουν την παράδοση 100 αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία ως απόδειξη της προσέγγισής της», μεταδίδει το Sigmalive. 

Haberler: «Αλαζονική απειλή από την Ελλάδα μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ: Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο»

Το Haberler.com βλέπει «απειλή πολέμου» από την Ελλάδα. «Αλαζονική απειλή από την Ελλάδα μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ: Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στο Αιγαίο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο. 

Star: «Ο γείτονας ενέκρινε την δίχως πόλεμο εισβολή»

«ΗΠΑ και Ελλάδα έριξαν τις υπογραφές: Ο γείτονας ενέκρινε την δίχως πόλεμο εισβολή» γράφει η Star, εννοώντας πως με τη συμφωνία η Ουάσιγκτον κατέλαβε την Αθήνα χωρίς πόλεμο.

Milliyet: Οι αντίπαλοι της Τουρκίας στο ίδιο καρέ! «Ας μην κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας»

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Αθήνα, πανικοβλημένη από την αύξηση της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας, υπέγραψε ένα πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δείχνουν πλέον ξεκάθαρα την εύνοιά της», αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.