Quantcast

Πεκίνο: Πανικός από φήμες για lockdown τύπου Σανγκάης - Ουρές στα σούπερ μάρκετ

Διάχυτος είναι πλέον ο  φόβος για την επιβολή ενός lockdown τύπου Σανγκάης στους κατοίκους του Πεκίνου.

Οι Αρχές της Κίνας κλείνουν σταθμούς του μετρό και λένε σε πολλούς κατοίκους να εργάζονται από το σπίτι, με εκατοντάδες κοινότητες να βρίσκονται ήδη αποκλεισμένες με στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Επιπλέον την Πέμπτη οι κάτοικοι του Πεκίνου κατέκλυσαν τα σούπερ μάρκετ, καθώς οι φήμες ότι η πρωτεύουσα θα περιληφθεί στις διαταγές για υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι, που έχουν εφαρμοστεί στη Σανγκάη, προκάλεσαν πανικό. 

Οι φήμες στο Διαδίκτυο

Συγκεκριμένα, σήμερα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες στο κινεζικό Διαδίκτυο ότι οι Αρχές επρόκειτο να επιβάλουν αυστηρό lockdown, ωθώντας πολλούς να σπεύσουν στα καταστήματα τροφίμων για να προμηθευθούν τα απαραίτητα αποθέματα.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου φοβούνται ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν δρακόντεια μέτρα, παρόμοια με εκείνα που έχουν παγιδεύσει τους περισσότερους από τα 25.000.000 κατοίκους της Σανγκάης στα σπίτι τους για αρκετές εβδομάδες -μετά από αυτό που αρχικά είχε περιγραφεί ως διακοπή λειτουργίας πολλών ημερών.

Τελικά, κανένα lockdown δεν ανακοινώθηκε σήμερα, ωστόσο οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι θα ξεκινήσουν άλλους τρεις γύρους μαζικών ελέγχων για τους κατοίκους 12 μεγάλων συνοικιών της πόλης και «συνέστησαν» στους ανθρώπους να παραμείνουν σπίτι και να μειώσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Άδειασαν τα ράφια 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το προσωπικό ενός σούπερ μάρκετ στο κέντρο του Πεκίνου έσπευδε να ανεφοδιάσει τα ράφια με τα λαχανικά, καθώς αυτά άδειαζαν με αστραπιαίες ταχύτητες από τις ουρές των καταναλωτών που γέμιζαν τους διαδρόμους.

Ο Σούι Σιν, ένας κάτοικος του Πεκίνου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πήγε στο σούπερ μάρκετ αφού διάβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι αξιωματούχοι της πρωτεύουσας μπορεί να διατάξουν την παραμονή στο σπίτι. «Όλοι αποθηκεύουν προμήθειες. Θα είμαι εντάξει αν διατάξουν να μείνω σπίτι για τρεις ή επτά ημέρες. Αγοράζω μερικά τρόφιμα, γιατί δεν έχει μείνει τίποτα», δήλωσε ο Σιν.

Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τους κατοίκους στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουν τρόφιμα και προέτρεψαν τους ανθρώπους να παραμείνουν ψύχραιμοι.

«Το λεγόμενο lockdown και η "περίοδος σιωπής" είναι όλα φήμες. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε είδη παντοπωλείου ή να προμηθευτείτε αποθέματα. Παρακαλώ, μην ανησυχείτε», δήλωσε ο αξιωματούχος του Πεκίνου Xu Hejian.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανέφερε 47 κρούσματα Covid-19 στο Πεκίνο την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων 11 ασυμπτωματικών.

Μέχρι στιγμής, στο Πεκίνο υπάρχουν περισσότερες από 650 περιοχές που υπόκεινται σε περιορισμούς Covid-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διαταγή παραμονής στο σπίτι.