Quantcast

Πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν

Ο εμβληματικός γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν (Alain Touraine), πέθανε σε ηλικία 97 ετών, ανακοίνωσε η κόρη τουμ πρώην υπουργός Μαριζόλ Τουρέν.

Διανοούμενος της αριστεράς και έχοντας κερδίσει την εκτίμηση της δεξιάς, ο Αλέν Τουρέν περιέγραψε τις δυναμικές των κοινωνικών αλλαγών κατά την διάρκεια των δεκαετιών 1945-1975, της περιόδου της οικονομικής ανάπτυξης της Γαλλίας (Trente Glorieuses) και στην περίοδο που ακολούθησε στο τεράστιο συγγραφικό έργο που αφήνει πίσω του και σημάδεψε την εποχή του.

Το ξεκίνημά του έγινε από τα εργατικά ζητήματα και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στους εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault.

Στην συνέχεια, μετά τον Μάη του 1968, έστρεψε την προσοχή του στα «νέα κοινωνικά κινήματα» απομακρυνόμενος από τον σοσιαλιστικό εργατισμό.

«Ο καιρός των κοινωνικών αγώνων, των ταξικών σχέσεων, των κοινωνικών κινημάτων δεν έχει παρέλθει;». Αυτό ήταν το ερώτημα που έθετε στο «La Voix et le Regard» το 1978, έργο σύνθεσης για την κοινωνιολογία των φοιτητικών, τοπικιστικών, φεμινιστικών κλπ κινημάτων.