Την Τουρκία βάζει στο «κάδρο» της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα της χώρας του με τη Λευκορωσία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, λέγοντας ότι η Αγκυρα διαδραματίζει ρόλο στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στo Μινσκ.
Tην ίδια ώρα, καθώς εντείνεται η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, ο Λουκασένκο καταφέρεται εναντίον των Ευρωπαίων με πρωτοφανείς ύβρεις. Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της «Bild» πως τουρκικές και ρωσικές αερογραμμές μισθώνονται για να μεταφέρουν μετανάστες καθ’ υπόδειξιν Λουκασένκο.
Ο φραστικός πόλεμος μεταξύ Μινσκ και Ευρωπαϊκής Ένωσης κλιμακώνεται, τη στιγμή που χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Κούρδοι, κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο και την πείνα στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας. Εγκλωβισμένοι στο δάσος γίνονται και όργανα προπαγάνδας στην υβριδική επίθεση που διεξάγει ο Λουκασένκο.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι: «Πριν από έναν ή δύο μήνες η Τουρκία φαινόταν να θέλει να συνεργαστεί στενά μαζί μας. Θα το πω ανοικτά εδώ, γιατί νομίζω ότι θα το ακούσουν και εκεί: Βλέπουμε ότι οι ενέργειες αυτές βρίσκονται φύσει σε πλήρη συγχρονισμό των τουρκικών ενεργειών με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία» ανέφερε.
Belarus weaponising migrants, an interesting hybrid war https://t.co/8rrfhmMKY8
— AO (@oged07) November 10, 2021
Η κρίση διευρύνθηκε με την εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Πολωνός πρωθυπουργός κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από όλα και αφήνει αιχμές ότι ο Ερντογάν συνωμοτεί με τον Πούτιν για να πλήξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πολωνικές αρχές έχουν καταγγείλει την τουρκική κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines και την αντίστοιχη ρωσική Aeroflot για μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.
Οι Πολωνοί κατηγορούν τους Λευκορώσους ότι πυροβολούν για να εκφοβίσουν τις οικογένειες μεταναστών και τους καθοδηγούν στα περάσματα, ενώ οι Λευκορώσοι δείχνουν εικόνες τραυματισμένων αντρών ισχυριζόμενοι ότι τους χτύπησαν Πολωνοί συνοριοφύλακες.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μην εμπλέκονται στις πρακτικές της Λευκορωσίας. Tην ίδια ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει για να εκτονωθεί η κατάσταση.
Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια στρατηγική που ακολούθησε και στην προσφυγική κρίση του συριακού εμφυλίου. Χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να ασκήσει πιέσεις και ν’ αποκομίσει κέρδη.
«Δεν υπάρχει επιστροφή»: Μετανάστες παγιδευμένοι στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας αφηγούνται τις ιστορίες τους
Ο Σύρος μετανάστης Γιουσέφ Ατάλαχ φοβόταν ότι θα πέθαινε σε ένα δάσος στα πολωνικά σύνορα αφού έμεινε χωρίς φαγητό και νερό μες την παγωνιά, χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη του η οποία έσπασε από μια επίθεση, όπως είπε, που δέχθηκε από έναν Λευκορώσο στρατιώτη.
Τώρα στην ασφάλεια ενός κέντρου μεταναστών στην πόλη Μπιαλιστόκ της ανατολικής Πολωνίας, ο Ατάλαχ λέει ότι ήταν ένας από τους πολλούς μετανάστες που παγιδεύτηκαν στα σύνορα αφού επαναπροωθήθηκαν στη Λευκορωσία από Πολωνούς συνοριοφύλακες, για να εμποδιστούν έπειτα από τις λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας που τους είχαν προηγουμένως βοηθήσει να περάσουν στην Πολωνία.
«Τους είπαμε ότι θέλουμε να επιστρέψουμε στο Μινσκ, δεν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι», ανέφερε. «Μας είπαν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο Μινσκ για εσάς. Απλά πηγαίνετε στην Πολωνία».
Ένας Αφγανός μετανάστης που αρνήθηκε να μιλήσει επωνύμως, περιέγραψε και αυτός στο Reuters την εμπειρία του εβρισκόμενος παγιδευμένος μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, χωρίς να μπορεί να επιστρέψει με μόνη του επιλογή να προσπαθήσει ξανά να διασχίσει τα σύνορα με τη βοήθεια των λευκορωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.
«Οι ίδιοι οι Λευκορώσοι στρατιώτες εξαναγκάζουν και βοηθούν τους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα», είπε, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες του είπαν ότι αυτό ήταν εντολή του κράτους.
Ο Αφγανός, ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο, περιέγραψε πώς κάθε βράδυ ο λευκορωσικός στρατός ερχόταν και έπαιρνε μια ομάδα 30 ή 40 μεταναστών από καταυλισμούς και τους έσπρωχνε στα σύνορα.
«Έχουν ένα βλέμμα στα σύνορα και σαν να μην υπάρχει κανείς εκεί τους δίνουν ένα κόφτη και τους αναγκάζουν να κόβουν τον φράχτη (της Πολωνίας) φτιαγμένο από συρματοπλέγματα», είπε.
Ο Ταέρ Ρεζκ, 29 ετών, μετανάστης από τη Χομς της Συρίας, είπε ότι οι οι ίδιοι οι Λευκορώσοι φρουροί ορισμένες φορές κόβουν τρύπες στον συνοριακό φράκτη για να βοηθήσουν μετανάστες να φτάσουν στην Πολωνία ή στη γειτονική Λιθουανία και ως εκ τούτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τα βάσανά του, ο Αφγανός μετανάστης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του αφού έφτασε σε έδαφος της ΕΕ.
«Αισθάνομαι πιο ασφαλής τώρα. Είμαι σίγουρος ότι θα χτίσω μια καλή καριέρα εδώ και ο γιος μου θα λάβει καλή εκπαίδευση - το μέλλον του θα είναι ασφαλές».
Η ΕΕ, η οποία έχει επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί το Μινσκ ότι δελεάζει μετανάστες από χώρες μαστιζόμενες από πολέμους και τους στέλνει χρησιμοποιώντας τους σαν «πιόνια» να περάσουν στην Πολωνία για την πρόκληση χάους στα ανατολικά σύνορα του ευρωπαϊκού μπλοκ.