Quantcast

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός από την τελευταία ρωσική αεροπορική επιδρομή, λέει το Κίεβο - Μάχες στην περιφέρεια της Ζαπορίζια

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέα αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος σε συνδυασμένη επίθεση με πυραύλους κρούζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ρώσος αξιωματούχος ανέφερε πως διεξάγονται σήμερα μάχες στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως κατέρριψαν τέσσερις από τους έξι πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης, για την οποία η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως διήρκεσε περίπου έξι ώρες, και 10 από 16 μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, τρεις τραυματίσθηκαν και τέσσερα κτίρια καταστράφηκαν από συντρίμμια.

Το υπουργείο ανήρτησε φωτογραφίες στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram στις οποίες εικονίζονται πυροσβέστες να επιχειρούν σε συντρίμμια κατοικιών που καπνίζουν.

Η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε επίσης πως δύο πύραυλοι κρουζ έπληξαν μη στρατιωτικό αντικείμενο στην περιφέρεια Τσερκάσι της κεντρικής Ουκρανίας στη διάρκεια προηγούμενης επίθεσης χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Ιχόρ Ταμπούρετς δήλωσε πως τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν από αυτή την επιδρομή, για την οποία είπε πως έπληξε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων και ένα βιομηχανικό αντικείμενο.

Στο μεταξύ, μάχες διεξάγονταν νωρίς σήμερα το πρωί στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ανέφερε ένας αξιωματούχος της ρωσικής κατοχής, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, σε μια περίοδο κατά την οποία το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να εξαπολύσει μια εκτεταμένη αντεπίθεση.

«Αυτή τη στιγμή, μάχες διεξάγονται στην περιφέρεια ανάμεσα στο Ορέχοβο και το Τοκμάκ», στο ύψος της γραμμής του μετώπου ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις, ανέφερε ο Ρογκόφ με καταχώρισή του στην Telegram.

Ο ίδιος δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, όμως σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Σλάντκοφ, ανταποκριτή της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης, ο οποίος έχει ένα κανάλι στην Telegram το οποίο παρακολουθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, «τα πυροβολικά» της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν αναλάβει δράση και τα στρατεύματα του Κιέβου επιτίθενται, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Μεγάλες και σφοδρές μάχες διεξάγονται», έγραψε νωρίς το πρωί στην Telegram υποστηρίζοντας πως «η γραμμή του μετώπου είναι σταθερή».

«Ο εχθρός καταβάλλει απίστευτες προσπάθειες, επιθέσεις. Μάταια. Οι δικοί μας κρατούν. Η γραμμή του μετώπου είναι διασφαλισμένη», διαβεβαίωσε. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως οι ισχυρισμοί του δεν είναι δυνατό στο στάδιο αυτό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Στο ημερήσιο ανακοινωθέν του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί, ο ουκρανικός στρατός δεν έκανε από την πλευρά του λόγο γι' αυτές τις μάχες.

«Ο αντίπαλος εξακολουθεί να βρίσκεται σε άμυνα», έγραψε απλώς η ουκρανική διοίκηση στο Facebook αναφορικά με το μέτωπο στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.