Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά το Κίεβο τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανακοίνωσε η πολιτική και στρατιωτική διοίκηση της πόλης, σύμφωνα με την οποία όλοι οι ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.
«Άλλη μια αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, η 13η κατά σειρά από την αρχή του Μαΐου» και «όπως πάντα, νύχτα», ανέφερε μέσω Telegram η στρατιωτική διοίκηση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι κρουζ από στρατηγικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ Tu-95MS που πέταγαν πάνω από την Κασπία.
«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες», πρόσθεσε, «όλοι» οι πύραυλοι που έφθασαν «στον εναέριο χώρο του Κιέβου εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν».
Στην πρωινή ενημέρωσή του, το ουκρανικό γενικό επιτελείο έκανε λόγο για 55 αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας την περασμένη ημέρα, 36 με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι, και για τέσσερις επιθέσεις με πυραύλους.
«Πύραυλος S-300 έπληξε φράγμα στην περιοχή Καρλίβκα στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ» (ανατολικά), ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως «κατά συνέπεια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πλημμυρίσουν κοινότητες στην περιοχή». Υποστήριξε πάντως πως όλες οι αεροπορικές επιθέσεις αποκρούστηκαν.
Εξάλλου στη Ρωσία «έκρηξη» προκάλεσε ζημιές σε ακίνητο στην Κρασνοντάρ, πόλη κοντά στην Κριμαία, χωρίς να αναφερθούν θύματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που επικαλέστηκε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο φιλορωσικός ειδησεογραφικός οργανισμός Readovka ανάρτησε στο Telegram φωτογραφία ακινήτου ο τελευταίος όρος του οποίου και η οροφή του έχουν υποστεί ζημιά και έχουν μαυρίσει από τις φλόγες.
Για το συμβάν «διενεργείται έρευνα», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος Κρασνοντάρ, ο Γεβγκένι Ναούμοφ, προσθέτοντας πως υπέστη επίσης ζημιά η οροφή γειτονικού κτιρίου.
Στις αρχές του Μαΐου η Ρωσία υπέστη σειρά επιθέσεων και ενεργειών δολιοφθοράς, ιδίως τον εκτροχιασμό δυο εμπορευματικών συρμών και την πυρκαγιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων εξαιτίας πλήγματος από UAV. Και τη Δευτέρα, δυο ένοπλες ομάδες που λένε πως αποτελούνται από Ρώσους επιτέθηκαν από την Ουκρανία στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ. Αυτή χαρακτηρηρίζεται η σοβαρότερη παρείσφρηση δυνάμεων πιστών στο Κίεβο στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου πριν από 15 μήνες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters