Quantcast

Πολωνές μητέρες διαδηλώνουν κατά της επιστροφής μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας

Φωνάζοντας «ντροπή» και «κανείς δεν είναι παράνομος», περίπου 100 Πολωνές μητέρες διαδήλωσαν το Σάββατο κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας για να διαμαρτυρηθούν για την επιστροφή εκεί των μεταναστών, ανάμεσά τους παιδιά, που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια όταν τα παιδιά περνούν εβδομάδες ολόκληρες μέσα στα κρύα, υγρά και σκοτεινά δάση του πολωνικού εδάφους, χωρίς νερό, φαγητό ή στέγη", κατήγγειλε η διοργανώτρια της εκδήλωσης στο Facebook.

Χιλιάδες μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από τη Μέση Ανατολή, έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν τα σύνορα από τον Αύγουστο σε μια μεταναστευτική κίνηση που η ΕΕ υποψιάζεται ότι η Λευκορωσία έχει υποκινήσει ως απάντηση στις κυρώσεις που της επέβαλε η ΕΕ.

Η Πολωνία έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα, κατασκευάζει τείχος με συρματόπλεγμα και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στην παραμεθόρια περιοχή όπου απαγορεύεται η είσοδος δημοσιογράφων και ανθρωπιστικών ενώσεων.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν "Σύνορο θανάτου" ή "Να φοβάστε τον Θεό, όχι τους Πρόσφυγες" και κάλεσαν την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση διέλευσης ώστε οι μετανάστες να μπορούν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Κατηγόρησαν επίσης τη συνοριακή αστυνομία ότι ανάγκασε τους μετανάστες να γυρίσουν πίσω.

"Μας συγκινούν αυτοί οι άνθρωποι στο δάσος", εξήγησε μία από τις διαδηλώτριες στο συνοριακό πέρασμα του Mιχάλοβο στα ανατολικά της χώρας.

"Ο γιος μου με ρώτησε σήμερα το πρωί: Μαμά, και αν έπρεπε κι εμείς να περάσουμε τη νύχτα στο δάσος; Είναι τόσο λυπηρό", είπε στο AFP.