Quantcast

Πολωνία: Οι αρχές διανέμουν δισκία ιωδίου λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια της Ουκρανίας

Με την ανησυχία για τις συγκρούσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία να αυξάνεται, οι πολωνικές αρχές διένειμαν δισκία ιωδίου σε περιφερειακά πυροσβεστικά τμήματα για να δώσουν σε ανθρώπους σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών.

Το ιώδιο θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του σώματος κατά παθήσεων όπως καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του σταθμού της Ζαπορίζια - του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης - έχουν καταστρέψει κτίρια κοντά στους έξι αντιδραστήρες του και έχουν κόψει καλώδια ρεύματος, εγείροντας κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής που θα επηρεάσει τις γειτονικές χώρες. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς γύρω από το εργοστάσιο.

«Μετά από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης για μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αποφασίσαμε... εκ των προτέρων να λάβουμε προστατευτικά μέτρα με τη διανομή ιωδίου», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπλάζεζ Ποντόζι στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Radio Zet.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι πρόκειται για κινήσεις ρουτίνας, προληπτικές ενέργειες για να μας προστατέψουν σε περίπτωση που υπάρξει μια κατάσταση που... ελπίζω να μην συμβεί», πρόσθεσε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει τα κράτη πρώην «δορυφόρους» της Σοβιετικής Ένωσης σε κατάσταση μεγάλης ανησυχίας και η απειλή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είχε ήδη κάνει τους κατοίκους να προσπαθούν να προμηθευτούν ιώδιο στα πρώτα στάδια του πολέμου.

Ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε εννέα πυραύλους στην πόλη Ζαπορίζια, πλήττοντας ένα ξενοδοχείο και έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεκσάντρ Στάρουκχ.

Η Ζαπορίζια απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τον ομώνυμο πυρηνικό σταθμό.

Ο επικεφαλής της Ατομικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα εγκαταλείψει το σχέδιο για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια, παρά τα ρωσικά σχέδια για επιστράτευση και διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περιοχή.