Quantcast

Πώς το Ισραήλ έβαλε «φρένο» στο νέο κύμα κορωνοϊού

Καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται και πάλι, θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε το παράδειγμα μιας χώρας που έχει περάσει από παρόμοια κρίση: το να στρέψουμε το βλέμα μας στο Ισραήλ μπορεί να φανεί χρήσιμο, λένε οι ειδικοί στον τομέα της υγείας.

Ενώ το τελευταίο διάστημα τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζεται έξαρση της πανδημίας, το παράδειγμα που έδωσε το Ισραήλ μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την πανδημία και να ορθοποδήσουμε ξανά.

Πώς η αναμνηστική δόση μείωσε τα κρούσματα στο Ισραήλ

Η απάντηση του Ισραήλ στη νέα έξαρση του κορωνοϊού, ήταν ένα επιθετικό πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών με τρίτη δόση, μια απόφαση που φαίνεται ότι απέτρεψε μέσα σε λίγες εβδομάδες τα χειρότερα. Αν και υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές για να αντλήσει κανείς γρήγορα συμπεράσματα -από τον τύπο του εμβολίου και τις ηλικιακές ομάδες μέχρι τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και χρήσης μάσκας-, το συμπέρασμα είναι ότι οι αναμνηστικές δόσεις μπορούν να αλλάξουν την έκβαση των γεγονότων.

«Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε μαζική εκστρατεία εμβολιασμού και ήταν η πρώτη που γνώρισε τον πλήρη αντίκτυπο της εξασθένισης της ανοσίας» δήλωσε ο Ραν Μπαλίσερ, πρόεδρος του Ισραηλινού εθνικού συμβουλίου Covid-19 με έδρα το Τελ Αβίβ.

«Άλλες χώρες που εμβολιάστηκαν αργότερα θα περάσουν το ίδιο, εκτός εάν χρησιμοποιήσουν όσα μάθαμε και λάβουν υπόψη την ενισχυτική εκστρατεία» είπε.

Και ενώ στις περισσότερες χώρες, η τρίτη δόση αφορά άτομα συγκεκριμένης ηλικίας και με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, στο Ισραήλ, η διάθεση της αφορούσε άτομα από 12 ετών και άνω.

Πληροφορίες από: Bloomberg