Quantcast

ΠΟΥ-κορωνοϊός: Στην καρδιά της πανδημίας, ο επικεφαλής του Οργανισμού υποψήφιος για την επανεκλογή του

Στην καρδιά της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας Covid-19, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, έγραψε σήμερα ο ενημερωτικός ιστότοπος Stat News, που εξειδικεύεται σε θέματα υγείας.

Επικαλούμενο ένα πρόσωπο προσκείμενο στον επικεφαλής του ΠΟΥ, το Stat News αναφέρει ότι ο Τέντρος σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην ηγεσία του ΠΟΥ. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ΠΟΥ δεν απάντησε άμεσα.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγινε το 2017 ο πρώτος Αφρικανός που πήρε τα ηνία του πανίσχυρου αυτού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, με φιλοδοξία να τον μεταρρυθμίσει και να τον κάνει περισσότερο διαφανή.

Όμως, αυτός ο ειδικός στην ελονοσία θα παραμείνει στη μνήμη όλων, καθώς βρέθηκε στην ηγεσία του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Κατηγορήθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την πανδημία και συμφώνησε στα τυφλά με την αμυντική γραμμή της Κίνας. Εντούτοις, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή κοινότητα χάρη στην ακλόνητη αλληλεγγύη που επέδειξε προς τις φτωχότερες χώρες.

Η άφιξη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με τον οποίο οι ΗΠΑ επέστρεψαν στον ΠΟΥ, επέτρεψε να σιγήσουν οι λίγες επικριτικές φωνές σε βάρος του Τέντρος.

Με δίπλωμα στην ανοσολογία και γιατρός στον τομέα της κοινοτικής υγείας, ο πρώην υπουργός Υγείας και πρώην επικεφαλής της διπλωματίας της Αιθιοπίας είναι ο πρώτος γενικός διευθυντής του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας που εξελέγη στη θέση αυτή.