Quantcast

Πού το πάει ο Ερντογάν: O ρόλος των ΗΠΑ σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου Ελλάδας-Τουρκίας

Την ώρα που οι Τούρκοι αναζητούν την ένταση με κάθε τρόπο όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, οι ΗΠΑ ακολουθούν τακτική ίσων αποστάσεων, με την Αθήνα να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να οδηγήσει στα άκρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ώρα που η τουρκική αεροπορία συνεχίζει να προκαλεί πάνω από το Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η εμπρηστική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους. 

Ενόψει εκλογών, ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει κυριολεκτικά τα ρέστα του για το θέμα, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του καθεστώτος εκτοξεύουν απειλές και μιλούν ακόμα και για πόλεμο σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα που της παραχωρεί το Διεθνές Δίκαιο. 

Άλλωστε, σε μείζον ζήτημα έχει αναγάγει η Άγκυρα το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, όπως έγραψε η Realnews της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, πως οι λεονταρισμοί της Αγκυρας για τα 12 μίλια εξυπηρετούν κυρίως προεκλογικές ανάγκες του Ερντογάν, καθώς όλα δείχνουν ότι και στην Τουρκία οι εκλογές θα διεξαχθούν νωρίτερα. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο Τούρκος πρόεδρος και οι επιτελείς του ψάχνουν για οποιαδήποτε αφορμή ώστε να κερδίσουν «πόντους» στο εκλογικό τους κοινό.

Στο μεταξύ, αυτό που προκαλεί ανησυχία, είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί επιμένουν να διατηρούν ίσες αποστάσεις και να διαμηνύουν ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική σύμμαχος.

«H Τουρκία είναι σύμμαχος. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για τις κοινές ανησυχίες μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας. Έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της για την ασφάλεια, ενώ συνεχίζουμε να διώκουμε (και να συμμετέχουμε) στην κοινή πρόκληση που έχουμε στη Συρία. Και αυτό είναι να φροντίσουμε ώστε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να μην είναι σε θέση να ανασυσταθεί», είπε ο εκπρόσωπος του State Department απαντώντας σε ερώτηση του γνωστού ανταποκριτή Μιχάλη Ιγνατίου και της ιστοσελίδας Hellas Journal. 

Υπενθυμίζεται ότι αίσθηση είχε προκαλέσει και το πρόσφατο άρθρο του Ράιαν Τζίντζερας, καθηγητή του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή στην Καλιφόρνια που θεωρείται ένας από τους εγκυρότερους αναλυτές της Τουρκίας, με τίτλο «Όχι πια ένας ειλικρινής μεσολαβητής: Οι ΗΠΑ ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Δύση ίσως αναγκαστεί να «καταπιεί», για χάρη του ΝΑΤΟ, μια τουρκική επίθεση στην Ελλάδα.