Κορυφώνεται η αγωνία στο Ουκρανικό, με τα βλέμματα να στρέφονται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία διήρκησε πάνω από δύο ώρες, καθώς η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου ίσως μπορέσει να βγάλει τις διαπραγματεύσεις από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει.
Πούτιν: «Κατάπαυση του πυρός μόλις επιτευχθούν οι συμφωνίες»
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη μνημονίου που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός και των βασικών σημείων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στον σωστό δρόμο, εκτίμησε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον Τραμπ για την υποστήριξή του στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
«Θα ήθελα να επισημάνω πως η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο ζήτημα για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
Όπως δήλωσε, η Ρωσία θα προτείνει – και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για αυτό με την ουκρανική πλευρά – ένα μνημόνιο σχετικά με πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, στο οποίο θα καθορίζονται τα βασικά σημεία. Για παράδειγμα, οι βασικές αρχές της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως Μόσχα και Κίεβο πρέπει να αναζητήσουν συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί εκατέρωθεν. «Το ζήτημα, φυσικά, είναι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προθυμία για επίτευξη ειρήνης και να καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές», ανέφερε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε χρήσιμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για «πάνω από δύο ώρες» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η συζήτηση ήταν «πολύ εποικοδομητική και πολύ ειλικρινής», αναφέρει η ενημέρωση του Κρεμλίνου προς τον Τύπο.
Τραμπ: «Ρωσία και Ουκρανία ξεκινούν αμέσως διαπραγματεύσεις»
Ο Τραμπ ανέφερε ότι «το τηλεφώνημα πήγε πολύ καλά» ενώ τόνισε ότι «θα αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός». Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η «Ρωσία θέλει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα με τις ΗΠΑ, μόλις τελειώσει ο πόλεμος» ενώ υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί από το εμπόριο». Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε, στη συνέχεια, ότι «το Βατικανό δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας».
«Μόλις ολοκλήρωσα την δίωρη τηλεφωνική συνομιλία μου με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός και, το σημαντικότερο, για τον τερματισμό του πολέμου. Οι όροι αυτής της συμφωνίας θα διαπραγματευτούν από τις δύο πλευρές, όπως και πρέπει, γιατί μόνο εκείνες γνωρίζουν λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει.
Η διάθεση και το πνεύμα της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα και όχι αργότερα.
Η Ρωσία επιθυμεί να αναπτύξει εκτεταμένες εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος», και συμφωνώ. Υπάρχει τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας και πλούτου. Το δυναμικό της είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ. Το ίδιο και η Ουκρανία, που μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από το εμπόριο, καθώς θα ξαναχτίζει τη χώρα της.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν άμεσα. Το γνωστοποίησα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, στον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς και στον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί τους αμέσως μετά τη συνομιλία μου με τον πρόεδρο Πούτιν.
Το Βατικανό, δια του Πάπα, έχει δηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.
Ας αρχίσει η διαδικασία!»
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι θα διευθετήσει γρήγορα τη σύγκρουση μόλις επέστρεφε στον Λευκό Οίκο. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ποντάρει στην ιδέα ότι η δύναμη της προσωπικότητάς του και η προσωπική του ιστορία με τον Πούτιν θα αρκούν για να άρουν οποιοδήποτε αδιέξοδο σχετικά με την παύση των μαχών.
Κρεμλίνο: Δεν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για τη σύνταξη κοινού κειμένου ειρήνης Ρωσίας-Ουκρανίας
Η διαδικασία για τη σύνταξη κοινού κειμένου ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα είναι περίπλοκη, επομένως δεν μπορεί να τεθεί συγκεκριμένη προθεσμία, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Δεν υπάρχουν προθεσμίες και δεν μπορεί να υπάρξουν. Είναι σαφές ότι όλοι θέλουν να γίνει αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά, φυσικά, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA.
«Τα προσχέδια θα διαμορφωθούν από τη ρωσική και την ουκρανική πλευρά, τα έγγραφα αυτά θα ανταλλαχθούν και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν σύνθετες επαφές για την κατάρτιση ενός ενιαίου κειμένου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες τη Δευτέρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ειρήνη στον τριών ετών πόλεμο στην Ουκρανία.
Μετά τις συνομιλίες, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Ο Πούτιν από την πλευρά του είπε ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά για ένα υπόμνημα σχετικά με μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία».
Κοινή σύνοδο ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας εξετάζουν το Κίεβο και οι εταίροι του
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε ότι το Κίεβο και οι εταίροι του εξετάζουν το ενδεχόμενο να οργανώσουν μια σύνοδο με τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο μετά τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζελένσκι είπε ότι ελπίζει η συνάντηση αυτή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν. Η σύνοδος θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από την Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία, πρόσθεσε.
Φον ντερ Λάιεν: «Ο Τραμπ ενημέρωσε ηγέτες της ΕΕ και τον Ζελένσκι για την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πούτιν»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε πως η ίδια και άλλοι ηγέτες της ΕΕ, καθώς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις άοκνες προσπάθειές του για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να εμπλέκονται (στη διαδικασία). Θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με στόχο την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία», αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Διευκρίνισε πως οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ που ενημερώθηκαν για την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.
Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να «εξομαλύνουν» τις σχέσεις τους
Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκαν σήμερα υπέρ της «εξομάλυνσης» των σχέσεων των χωρών τους, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μετά το τηλεφώνημα διάρκειας μεταξύ των δύο ηγετών.
«Οι δύο πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της εξομάλυνσης των (διμερών) σχέσεων» ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, ενημερώνοντας τηλεφωνικά τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, προετοιμάζεται μια «ανταλλαγή κρατουμένων», 9 από τη μία πλευρά και άλλοι τόσοι από την άλλη.
Πούτιν και Τραμπ «συζήτησαν πολλά θέματα», μεταξύ των οποίων και αυτό του Ιράν. Ο Πούτιν χαιρέτισε την πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και προσέφερε τη βοήθεια της Μόσχας.
Ο Ουσακόφ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν χαιρέτισε επίσης τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της «ειλικρινούς συζήτησης», όπως την χαρακτήρισε ο Ουσακόφ, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για όλα τα θέματα». Η συζήτηση αυτή ήταν «ουσιαστική και πολύ χρήσιμη» συνόψισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.
Ζελένσκι: «Δεν θα αποσύρουμε τον στρατό μας από εδάφη που ελέγχουμε»
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον αμερικανό ομόλογό του, ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να μην λάβει «καμία απόφαση» για την Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου.
«Του είχα ζητήσει να μην λάβει καμία απόφαση σχετικά με την Ουκρανία χωρίς εμάς, πριν από την επικοινωνία του με τον (πρόεδρο της Ρωσίας) Πούτιν. Αυτό είναι ζήτημα αρχής που είναι πολύ σημαντικό για εμάς», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου.
Η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, τις οποίες η Μόσχα ισχυρίζεται πως έχει προσαρτήσει πλήρως, διεμήνυσε ο Ζελένσκι. «Κανείς δεν θα εγκαταλείψει τη γη μας, τα εδάφη μας, τον λαό μας», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «εάν η Ρωσία θέτει όρους για αποχώρηση των στρατευμάτων μας από τα εδάφη μας, αυτό σημαίνει πως δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος».
Σχολιάζοντας την αναφορά του Κρεμλίνου σε «μνημόνιο» που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Ζελένσκι είπε πως επί του παρόντος δεν γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, αλλά συμπλήρωσε ότι το Κίεβο θα ήταν πρόθυμο να εξετάσει τη ρωσική πρόταση. «Δεν γνωρίζω ακόμα τίποτα για αυτό (σ.σ. το μνημόνιο)», είπε. «Μόλις λάβουμε το μνημόνιο ή τις προτάσεις από τους Ρώσους, θα είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε τη θέση μας αναλόγως», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ertnews