Quantcast

Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο - Ανεστάλη το Σύνταγμα, διαλύθηκε το Κοινοβούλιο

Ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε απόψε ότι «καθαίρεσε» τον πρόεδρο Ροκ Κριστιάν Καμπορέ, ανέστειλε το Σύνταγμα, διέλυσε την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο και έκλεισε τα σύνορα της χώρας.

Μια ομάδα στρατιωτικών εμφανίστηκε στη δημόσια τηλεόραση και ένας αξιωματικός διάβασε την ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτήν, ο στρατός «τερμάτισε» τη θητεία του Καμπορέ ο οποίος «αδυνατούσε να ενώσει τη χώρα» σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.

Οι στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν ότι όσοι έχουν συλληφθεί βρίσκονται σε «ασφαλή τοποθεσία» και ότι η κατάληψη της εξουσίας έγινε «χωρίς βία».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε εξ ονόματος μιας άγνωστης μέχρι σήμερα οργάνωσης, του Πατριωτικού Κινήματος για την Ασφάλεια και την Αποκατάσταση ή MPSR, όπως είναι το ακρωνύμιό της στα γαλλικά.

Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί επικαλούνται ως λόγο για το κίνημά τους την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

Είναι άγνωστο το πού βρίσκεται ο Καμπορέ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν σφοδρά πυρά από την περιοχή όπου βρίσκεται η επίσημη κατοικία του. Νωρίτερα, το κόμμα του προέδρου, το Λαϊκό Κίνημα για την Πρόοδο (MPP) έκανε λόγο για «απόπειρα δολοφονίας» του Καμπορέ, η οποία αποτράπηκε. Υποστήριξε επίσης ότι «λεηλατήθηκε η ιδιωτική κατοικία» του προέδρου και ότι έγινε και «απόπειρα δολοφονίας ενός υπουργού», τον οποίο δεν κατονόμασε.

Μια ομάδα ενόπλων μασκοφόρων έχει περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο του Κοσιάμ ενώ κατέλαβε και το εθνικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ζήτησαν «να αφεθεί αμέσως ελεύθερος» ο πρόεδρος που κρατείται από στασιαστές στρατιώτες και να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP