Quantcast

«Πράσινο φως» της ΕΕ για πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμβλύνει τη στάση της στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς ενημέρωσε ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Επιτροπή έστειλε την Παρασκευή στα κράτη – μέλη τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της για το θέμα.

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις αναφέρουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια σαφή δήλωση ότι θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν εμποδίζουν οικονομικές οντότητες να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που προβλέπονται βάσει συμβολαίων για την προμήθεια φυσικού αερίου, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις».

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ενώ η οδηγία δεν αποτρέπει τις εταιρείες από το να ανοίξουν νέο λογαριασμό στην Gazprombank και τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις πληρωμές σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Επιτροπή δεν διευκρινίζει εάν η ύπαρξη λογαριασμού και σε ρούβλια – όπως προβλέπει το διάταγμα Πούτιν – είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Μάλιστα, η ιταλική εταιρεία ενέργειας ΕΝΙ αναμένεται να ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, στον οποίο θα έχει ευρώ και ρούβλια. Με την απόφασή αυτή, φαίνεται πως η ΕΕ δεν βρήκε λύση για την αποφυγή της πληρωμής των Ρώσων σε άλλο νόμισμα.

Μπορέλ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.