Quantcast

Προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό: Ο σοσιαλιστής Αράους και ο συντηρητικός Λάσο θα αναμετρηθούν στον 2ο γύρο

Ο σοσιαλιστής Αντρές Αράους, δελφίνος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, και ο συντηρητικός Γκιγιέρμο Λάσο θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν την 11η Απριλίου στον Ισημερινό, από τον οποίο ο υποψήφιος των αυτοχθόνων Γιάκου Πέρες καταγγέλλει ότι αποκλείστηκε με νοθεία.

Στη χώρα, αντιμέτωπη ήδη με οικονομική κρίση την οποία επιδείνωσε ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο νεαρός οικονομολόγος Αντρές Αράους επικράτησε στον πρώτο γύρο των εκλογών, που διεξήχθη την 7η Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας το 32,72% των ψήφων, έναντι του 19,74% που έλαβε ο δεξιός πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο και ενός 19,39% που έλαβε ο ηγέτης των αυτοχθόνων, οικολόγος και δικηγόρος Γιάκου Πέρες.

Τα οριστικά αυτά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν χθες από τον γραμματέα της εκλογικής επιτροπής —του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE)—, έπειτα από μακρά συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών θα διαδεχθεί τον αντιδημοφιλή Λενίν Μορένο, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται την 24η Μαΐου. Αποφάσισε να μη διεκδικήσει νέα.

Ο Γιάκου Πέρες, 51 ετών, υποψήφιος του κόμματος Πατσακουτίκ, πολιτικού βραχίονα του κινήματος των αυτοχθόνων, κατήγγειλε νοθεία υπέρ του δεξιού υποψήφιου, που τον ξεπέρασε οριακά.

«Θα καταθέσουμε προσφυγή εναντίον χιλιάδων πρακτικών (σ.σ. καταμέτρησης ψήφων σε εκλογικά κέντρα) στο εκλογοδικείο», δήλωσε ο κ. Πέρες, που εναντιώνεται με σφοδρότητα τόσο στον Γκιγιέρμο Λάσο όσο και στον Ραφαέλ Κορέα, απορρίπτοντας την «ατιμωρησία για την εκλογική νοθεία» χθες Κυριακή στη Ριομπάμπα (νότια), όπου τέθηκε στην κεφαλή πορείας διαμαρτυρίας των αυτοχθόνων που αναμένεται να φθάσει στην πρωτεύουσα, το Κίτο, αύριο Τρίτη.

Ο Αντρές Αράους, 36 ετών, σημείωσε ότι σέβεται «τις προσφυγές όλων των πολιτικών παραγόντων εφόσον δεν μεταβάλλουν το εκλογικό χρονοδιάγραμμα».

Από την πλευρά του ο Γκιγιέρμο Λάσο, 65 ετών, μέλος της υπερσυντηρητικής σέκτας Opus Dei, μέγας εχθρός των γάμων προσώπων του ιδίου φύλου και της άμβλωσης, δήλωσε ότι «η δημοκρατία θριάμβευσε», προσθέτοντας πως «θα πάμε στον δεύτερο γύρο με ενέργεια και αισιοδοξία».

Ο κ. Λάσο, τρίτη φορά υποψήφιος πρόεδρος με τα χρώματα του κόμματος Δημιουργώντας Ευκαιρίες (Creando Oportunidades, CREO, όχι τυχαία η ονομασία της παράταξης σχηματίζει ακρώνυμο που γράφεται όπως το ρήμα «πιστεύω» στα ισπανικά) ελπίζει να συσπειρώσει όσους εναντιώνονται στον Ραφαέλ Κορέα.

Το 2013 είχε υποστεί συντριπτική ήττα από τον πρώην πρόεδρο, κατόπιν το 2017 οριακή ήττα από τον Λενίν Μορένο, με μόλις δύο μονάδες στον δεύτερο γύρο.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών οι υποψήφιοι ήταν 16, ανάμεσά τους ο κεντρώος Χαβιέρ Έρμπας, του κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία, που κατέλαβε την τέταρτη θέση με το 15,68% των ψήφων. Το ποσοστό των υπολοίπων 12 κυμάνθηκε γύρω στο 2%.

Η εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο αναμένεται να διεξαχθεί από τη 16η Μαρτίου ως την 8η Απριλίου.

Εκτός από μια αναμέτρηση της δεξιάς με την αριστερά, θα πρόκειται για μια μάχη «μεταξύ του κορεϊσμού και του αντικορεϊσμού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εστέμπαν Νίκολς, πολιτολόγος στο πανεπιστήμιο Σιμόν Μπολίβαρ, εκτιμώντας πως ο Γκιγιέρμο Λάσο θα «αναζητήσει συμμαχίες».

Ο Αντρές Αράους, άλλοτε υπουργός του Ραφαέλ Κορέα, δεν μπόρεσε να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο όπως ο μέντοράς του το 2009 και το 2013, κάτι που θα κατάφερνε είτε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των εγκύρων ψήφων (το 50% συν μία), είτε εάν λάμβανε το 40% των ψήφων και είχε 10 μονάδες διαφορά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Ο υποψήφιος του συνασπισμού Ένωση για την Ελπίδα (Unión por la Esperanza, UNES) συνεγείρει το ακροατήριο του πρώην προέδρου ο οποίος, μετά τη μετεγκατάστασή του στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για διαφθορά. «Δεν προσελκύει ψήφους ο ίδιος. Ο κόσμος ψηφίζει τον Κορέα», σύμφωνα με τον κ. Νίκολς.

Οι αυτόχθονες, που δεν αποτελούν παρά το 7% των 17,4 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας των Άνδεων, αλλά πρωταγωνίστησαν στη βίαιη κοινωνική εξέγερση του 2019, κινητοποιούνται υπέρ του υποψηφίου τους, του πρώτου ιθαγενούς που κατάφερε να φτάσει τόσο μακριά σε προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό.

Έπειτα από συγκεντρώσεις και ολονυχτίες μπροστά σε γραφεία του CNE, άρχισαν «πορεία για τη δημοκρατία» από τη Λόχα (νότια), κοντά στα σύνορα με το Περού. Ο Γιάκου Πέρες προέβλεψε ότι θα φθάσουν στην πρωτεύουσα «ποτάμια ανθρώπων, ποτάμια ψυχών για να πουν ότι την ψήφο μας την υπερασπιζόμαστε, την ψήφο μας δεν θα την κλέψουν. Πρέπει να ξαναβρούμε τις χαμένες ψήφους!».

Ενόσω η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων καθυστερούσε, δύο εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή του 1ου γύρου, και με δεδομένη την οριακή διαφορά μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου, ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) κάλεσαν να υπάρξει «διαφάνεια».

Την 7η Φεβρουαρίου διεξήχθησαν επίσης βουλευτικές εκλογές για την ανανέωση των 137 εδρών του κοινοβουλίου. Κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών.