Quantcast

Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου: Καταδικάζουμε τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία, σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την καθιερωμένη ομιλία του προς τους ηγέτες της ΕΕ, στην έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  (στο οποίο υπενθυμίζεται ότι δεν μετέχει). 

Σε σχέση με την Τουρκία, σύμφωνα με το κείμενο, ο Νταβίντ Σασόλι φέρεται να είπε ότι "για μέρες, οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη παρακολουθούν με ταραχή και θυμό τα γεγονότα τη γειτονιά μας", καθώς "ο κουρδικός λαός της βορειοανατολικής Συρίας, ο οποίος πολέμησε γενναία εναντίον των τρομοκρατών του λεγόμενου ισλαμικού κράτους, δέχεται τώρα επίθεση από μια χώρα του ΝΑΤΟ".

"Εμείς κατηγορηματικά και ανεπιφύλακτα καταδικάζουμε τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία. Αυτό αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής στο σύνολό της, προκαλεί περαιτέρω πόνο στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληγεί από τον πόλεμο, καθώς και παρεμποδίζει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια", δήλωσε  ο Ντ.Σασόλι εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

"Χαιρετίζουμε την απόφαση να συντονιστούν  εθνικά εμπάργκο σχετικά με τις μελλοντικές πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, αλλά θεωρούμε αυτό ως ένα πρώτο βήμα. Είναι καθήκον μας να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προωθώντας ένα κοινό εμπάργκο της ΕΕ όχι μόνο για τις μελλοντικές μεταφορές όπλων αλλά και για όσους βρίσκονται ήδη στο δρόμο", δήλωσε ο Σασόλι.

Υπενθυμίζεται ότι η νομική αυτή μέθοδος για το εμπάργκο επιλέχθηκε για να εφαρμοστεί με ταχύτητα και να μη δημιουργηθούν νομικές επιπλοκές στα Κ-Μ της ΕΕ που είναι και Κ-Μ του ΝΑΤΟ, όπως εξήγησε η ίδια η Ύπατη Εκπρόσωπος. Η Φ.Μογκερίνι είχε εξηγήσει ότι η άλλη μέθοδος (κοινό εμπάργκο της ΕΕ και όχι συντονισμός εθνικών εμπάργκο) υλοποιείται κατ` εφαρμογήν αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για απαράδεκτες ενέργειες όπως οι γεωτρήσεις σε ακτές πλησίον της Κύπρου είναι θετική, αλλά είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία δεν προκάλεσε παρόμοια αντίδραση", σχολίασε ο Ντ.Σασόλι.

"Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτή την επιθετική πράξη και να ξεκινήσουμε μια πρωτοβουλία που μπορεί να ξεδιπλωθεί στο ΝΑΤΟ και να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει ότι μιλάει με μία φωνή όταν εργάζεται για την ειρήνη στα πολυμερή φόρα", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ. "Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκληση του για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία", επανέλαβε. (Υπενθυμίζεται ότι αποφάσεις για τη διεύρυνση λαμβάνει μόνο το Συμβούλιο των Κρατών Μελών και μόνο με ομοφωνία, στη βάση έκθεσης της Κομισιόν, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ και τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ - ΣΕΕ/ΣΛΕΕ και πως στην πράξη σήμερα δεν γίνονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις - κάτι το οποίο αναγνωρίζεται επίσημα στα συμπεράσματα του Ιουνίου του 2019 για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.)

"Θεωρούμε απαράδεκτο και απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια των τουρκικών αρχών να δημιουργήσουν μια σύνδεση μεταξύ της στρατιωτικής δράσης της στη βορειοανατολική Συρία και της τύχης των συριακών προσφύγων στην τουρκική επικράτεια", είπε ο Ντ.Σασόλι.

"Αξίζει να υπενθυμίζουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί τις τουρκικές αρχές, αλλά συνεισφέρει άμεσα στην παροχή βοήθειας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων μέσω του έργου των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων", είπε (υπόμνηση που περιέχεται ήδη στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων). "Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως χαρτί διαπραγμάτευσης για να δικαιολογούν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου", κατέληξε.