Quantcast

Πρόεδρος Κομισιόν: Η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες των Κρατών Μελών με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της

Την έμφαση που πρέπει να δοθεί στη συντονισμένη υλοποίηση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, μεταξύ άλλων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και αναθέρμανσης της πραγματικής οικονομίας, περιέγραψε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος δήλωσε προς τον Τύπο ότι "βρισκόμαστε τώρα μερικές εβδομάδες στην κρίση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι συντονίζουμε και ευθυγραμμίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δράσεις μας, τόσο μεταξύ των Κρατών Μελών όσο και μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων".

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σημερινή τηλεδιάσκεψη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν τόσο σημαντική. Συζητήσαμε με τα Κ-Μ ότι χρειαζόμαστε μια ευφυή στρατηγική που ταυτόχρονα προστατεύει την υγεία των πολιτών μας και διατηρεί την οικονομία μας στην επιφάνεια και τα αγαθά και τους διασυνοριακούς εργαζόμενους σε κίνηση. Και μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες υγείας με τα ιατρικά εργαλεία και τον εξοπλισμό που απαιτούνται, τα εργοστάσια με τα συστατικά για την κατασκευή αναπνευστήρων για παράδειγμα και τα σούπερ μάρκετ μας με τα αγαθά για να γεμίσουν τα ράφια τους", ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Το ζήτημα του ιατρικού εξοπλισμού είναι τόσο κρίσιμο όσο και επείγον. Όπως γνωρίζετε, η Κομισιόν δραστηριοποιείται σε πολλά μέτωπα: οργανώνει κοινές προμήθειες με τα Κ-Μ - τα πρώτα αποτελέσματα που είχαμε αυτήν την εβδομάδα είναι πολλά υποσχόμενα - έχει υιοθετήσει νέα ευρωπαϊκά πρότυπα (ιατρικού υλικού), δηλαδή εναρμόνιση μεταξύ των 27, καθιστώντας τα σχετικά σχετικά δωρεάν και απλοποίηση των διαδικασιών", σημέιωσε. "Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο εξοπλισμός μπορεί να παραχθεί πιο εύκολα, γρήγορα και φτηνά"

`Μιλήσαμε επίσης για τη βιομηχανία, όπως έκανα χθες με τους παραγωγούς αναπνευστήρων, για να καταλάβω πώς να τους βοηθήσω να αυξήσουν γρήγορα και να επιταχύνουν την παραγωγή", δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

"Φυσικά, οι συζητήσεις μας εστιάστηκαν επίσης στην οικονομική ανταπόκριση στην κρίση. Η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες των Κ-Μ με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Για παράδειγμα, ενεργοποιήσαμε τη γενική ρήτρα διαφυγής στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υιοθετήσαμε ένα Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικής Ενίσχυσης που είναι τόσο ευέλικτο όσο ποτέ άλλοτε", τόνισε.

"Μαζί, οι αποφάσεις αυτές δίνουν στα Κ-Μ όλο το περιθώριο ελιγμών που χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Χρειάζονται αυτό το περιθώριο ελιγμών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, για παράδειγμα, και των εργαζομένων με οικονομική υποστήριξη. Και κινητοποιούμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να κατευθύνουμε τις επενδύσεις στις πλέον επείγουσες ανάγκες, κυρίως χάρη στην Πρωτοβουλία για επενδύσεις με τον τίτλο Coronavirus Response Investment, και  είναι τώρα δυνατό να επενδύσουμε στην αγορά εργασίας, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή, για παράδειγμα, σε άλλες επιχειρήσεις που χρειάζονται υποστήριξη", ανέφερε.

"Αυτή η πρωτοβουλία επένδυσης, το Coronavirus Response Investment εγκρίθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ευέλικτη χρήση του προϋπολογισμού μπορεί να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε σε πολλές προκλήσεις σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία ή η αλιεία - και έτσι εξετάζουμε και αυτό", συμπλήρωσε η Πρόεδρος, διευκρινίζοντας: "πρέπει όμως να είμαστε ξεκάθαροι: βρισκόμαστε στο τελευταίο έτος προϋπολογισμού επτά ετών. Αυτή η κρίση δείχνει πόσο σημαντικό - πράγματι σημαντικό - είναι να έχουμε έναν προϋπολογισμό που να μπορεί να αντιμετωπίσει πολύπλοκες κρίσεις όπως αυτή. Αυτό απαιτεί έναν φιλόδοξο νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο οποίος θα στηρίξει την οικονομία της ΕΕ να ανακάμψει από τη μία πλευρά και ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες".

Σε ότι αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων η Προεδρος της Κομισιόν δήλωσε: "μια τέτοια ανάκαμψη απαιτεί πρώτα μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική εξόδου. Όλοι διαθέτουμε μέτρα - αυτά τα μέτρα περιορισμού, την κοινωνική αποστασιοποίηση - για να περιορίσουμε την εξάπλωση και να επιβραδύνουμε τον ιό. Τώρα, πρέπει να συντονίσουμε τις αποφάσεις μας όταν - σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή - θέλουμε να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό. Επειδή αλλιώς, θα υπονομεύσουμε την αποτελεσματικότητα των σκληρών μέτρων που πήραμε", τόνισε.

"Το συζητήσαμε σήμερα. Θα αναπτύξουμε μια τέτοια στρατηγική εξόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να βασίζεται σε ένα επιστημονικό πρωτόκολλο, το οποίο θα προτείνει πότε και πώς να άρουμε, για παράδειγμα, τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης. Θα εργαστούμε σε αυτό το πρωτόκολλο με επιστήμονες και εμπειρογνώμονες. Και θα εργαστούμε από κοινού, όπως μόλις εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ, σε μια στρατηγική ανάκαμψης. Αυτό θα επιτρέψει στην οικονομία μας να ξαναρχίσει, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε υγιείς επιχειρήσεις και ότι πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα μέχρι την στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει ξανά και οι παραγγελίες επανέρχονται", ανακοίνωσε η Πρόεδρος.

"Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, σήμερα συμμετείχαμε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G20. Βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια κρίση που απαιτεί μια παγκόσμια αντίδραση. Ως εκ τούτου, πρότεινα η Κομισιόν να φιλοξενήσει μια εκδήλωση δωρητών στο διαδίκτυο. Μια online διάσκεψη για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης εμβολίου κατά του COVID-19, με βάση τις πρωτοβουλίες, τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες που γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως για παράδειγμα το CEPI (Συμβούλιο Συνασπισμού για την Επιδημιολογική Ετοιμότητα) ή το Συμβούλιο Παγκόσμιας Παρακολούθησης της Ετοιμότητας. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά χρειαζόμαστε επίσης αλληλεγγύη ανά τον κόσμο", κατέληξε η Πρόεδρος.