Quantcast

«Πυρά» Τσαβούσογλου σε Μπάιντεν: «Πολιτικοί τσαρλατάνοι που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία»

«Πυρά» εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή την δήλωση του πρώτου για την Γενοκτονία των Αρμενίων που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο. Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι καιροσκόποι που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Δεν είναι δουλειά κανενός να μας δώσει μαθήματα ιστορίας».

Εξίσου έντονη ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο δημοσίευσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σχετικά με δηλώσεις που έγιναν από κυβερνητικούς αξιωματούχους ορισμένων χωρών στις 24 Απριλίου 2023. Οι ατυχείς δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915 που είναι ασύμβατες με την πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο είναι μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί μόνο σε παραποίηση της ιστορίας. Όσοι επιμένουν να διατηρούν αυτή την προκατειλημμένη στάση θα αναφέρονται στην ιστορία ως φτηνοί πολιτικοί οπορτουνιστές. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, που είναι άκυρες για εμάς, και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος με τον πιο έντονο τρόπο. Κανείς και κανένας θεσμός δεν μπορεί να διδάξει στην Τουρκία τη δική της ιστορία.

Καλούμε αυτούς τους κύκλους, που υπηρετούν στενόμυαλους πολιτικούς υπολογισμούς και προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, να διορθώσουν αυτά τα σοβαρά λάθη που έχουν κάνει, να στηρίξουν την Κοινή Ιστορική Επιτροπή που προτείναμε και να συμβάλουν στις προσπάθειες περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας με επικεφαλής τη χώρα μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου 

«Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern —της γενοκτονίας των Αρμενίων— και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη - η έναρξη μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους — μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών.

Καθώς συμμετέχουμε με τα έθνη σε όλο τον κόσμο στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, στοχαζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες —συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο Αρμενικός λαός έχει αντιμετωπίσει το κακό του μίσους με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Έθρεψαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους —και των προγόνων τους— για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να υψώσουμε τη φωνή ενάντια στο μίσος, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό».