Quantcast

Reuters: Έξαλλος ο Τσαβούσογλου με τη «φεμινιστική πολιτική» της Σουηδής ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, εμφανίστηκε κατά την Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σε «κατάσταση κρίσης».

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ομολόγους τους το περασμένο Σάββατο κι ενώ το κλίμα ήταν εορταστικό για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, η Τουρκία επέδειξε σκληρή στάση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν «σε κατάσταση κρίσης», δήλωσε στο Reuters ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ για τη βραδινή συνάντηση στο Βερολίνο. Μια μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχε σοκάρει τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει την ένταξη ούτε της Φινλανδίας ούτε της Σουηδίας.

Ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε όρους ώστε η Τουρκία να αποδεχθεί τις υποψηφιότητες για ένταξη, αλλά ύψωσε τη φωνή του στη Σουηδή Αν Λίντε, σε αυτό που τρεις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είπαν ότι ήταν μια «ντροπιαστική» διάρρηξη του πρωτοκόλλου.

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή ωστόσο ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν εκνευρισμένος με τη “φεμινιστική πολιτική” της Λίντε, φέρνοντας δραματικούς τόνους στη συνάντηση», είπε ένας άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, ενώ πολλοί σύμμαχοι επέλεξαν τη σιωπή για να ηρεμήσει την κατάσταση.

«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «Ήταν ντροπιαστικό».