Quantcast

Reuters: Συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας στα ΗΑΕ για ανταλλαγή αιχμαλώτων και επανάληψη ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας

Εκπρόσωποι από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν την πιθανότητα ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου που θα συνδέεται με επανάληψη των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας, οι οποίες κατευθύνονται στην Ασία και την Αφρική, μέσω ουκρανικού αγωγού, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν για την συνάντηση.

Οι πηγές αυτές σημείωσαν ότι οι συνομιλίες έγιναν με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεν συμπεριλάμβαναν τον ΟΗΕ παρά τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην διαπραγμάτευση της συνεχιζόμενης πρωτοβουλίας για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρία ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Η αμμωνία χρησιμοποιείται στην παρασκευή λιπάσματος.

Ωστόσο οι συνομιλίες αποσκοπούν στην απομάκρυνση των εμποδίων που εξακολουθούν να εγείρονται στην πρωτοβουλία που παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην άμβλυνση των παγκοσμίων ελλείψεων σε τρόφιμα ξεμπλοκάροντας τις ουκρανικές και ρωσικές εξαγωγές, πρόσθεσαν οι τρεις πηγές.

Αυτές ζήτησαν να μην κατονομαστούν προκειμένου να μπορούν να συζητούν ελεύθερα ευαίσθητα ζητήματα.

Οι Ρώσοι και Ουκρανοί εκπρόσωποι ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 17 Νοεμβρίου, όπου συζήτησαν να επιτραπεί στη Ρωσία να επαναλάβει τις εξαγωγές αμμωνίας σε αντάλλαγμα για ανταλλαγή αιχμαλώτων με την οποία θα απελευθερωθεί μεγάλος αριθμός Ουκρανών και Ρώσων κρατουμένων, σύμφωνα με τις πηγές.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να διαπιστώσει ποια πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία Βασίλ Μπόντναρ δήλωσε στο Reuters ότι "η απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας πολέμου αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων για το άνοιγμα των εξαγωγών ρωσικής αμμωνίας", προσθέτοντας: "Βεβαίως αναζητούμε τρόπους να το κάνουμε αυτό σε κάθε ευκαιρία". Ο Μπόντναρ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν έγινε συνάντηση στα ΗΑΕ.

Ο Πούτιν δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα εργαστούν για να ξεμπλοκαριστούν τα ρωσικά λιπάσματα που έχουν κολλήσει σε ευρωπαϊκά λιμάνια και να επαληφθούν οι εξαγωγές αμμωνίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση.

Η Λάνα Νουσεϊμπέχ, η υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, δήλωσε ότι το Αμπού Ντάμπι παραμένει πλήρως δεσμευμένο στο να βοηθήσει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, να ενθαρρύνει τον διάλογο και να υποστηρίξει τη διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. "Σε περιόδους σύγκρουσης, η συλλογική μας ευθύνη είναι να μην αφήνουμε ούτε πέτρα που να μην σηκώσουμε για τον εντοπισμό και την επιδίωξη οδών που επιφέρουν ειρηνική και ταχεία επίλυση των κρίσεων", σημείωσε η Νουσεϊμπέχ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν απάντησαν στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη μετείχαν στις συνομιλίες, εκπρόσωπος του οργανισμού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εξαγωγή ρωσικής αμμωνίας μπορεί να γίνει μέσω αγωγού που υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο αγωγός είχε σχεδιαστεί να διοχετεύει ως και 2,5 εκατομμύρια τόνους αερίου αμμωνίας ετησίως από την περιοχή του Βόλγα στη Ρωσία στο λιμάνι Πιβντένιι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που είναι γνωστό ως Γιούζνι στη ρωσική γλώσσα, κοντά στην Οδησσό για περαιτέρω αποστολή σε διεθνείς αγοραστές. Αυτός έκλεισε μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η εξαγωγή αμμωνίας δεν αποτελεί μέρος της ανανέωσης της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ συμφωνίας για διάδρομο σιτηρών που αποκατέστησε τις εμπορικές μεταφορές από την Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της υπηρεσίας του ΟΗΕ UNCTAD, που ηγείται των διαπραγματεύσεων για τα λιπάσματα, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη πως η Ρωσία και η Ουκρανία μπορεί να συμφωνήσουν στους όρους για την εξαγωγή ρωσικής αμμωνίας μέσω του αγωγού, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι έχει δημοσίως θέσει κάποιους όρους για να επιτραπεί στη Ρωσία να επαναλάβει τις εξαγωγές της αμμωνίας μέσω του αγωγού, στους οποίους περιλαμβάνεται ανταλλαγή αιχμαλώτων και το εκ νέου άνοιγμα του λιμανιού Μικολάιφ στην Μαύρη Θάλασσα.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν δώσει στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία όσον αφορά πόσους αιχμαλώτους πολέμου κρατούν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Στις 29 Οκτωβρίου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι από τον Μάρτιο η Ρωσία έχει αφήσει ελεύθερους συνολικά 1.031.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν αποκαλύψει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με απευθείας συναντήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο χωρών έπειτα από την εγκατάλειψη των συνομιλιών για εκεχειρία τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.