Ρίντελ: Aπίθανο να αφαιρέσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξουσίες από τα κρατίδια στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Είναι απίθανο να αφαιρέσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξουσίες από τα κρατίδια στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, κατά τον χριστιανοδημοκράτη (CDU) πρόεδρο της επιτροπής Υγείας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) Έρβιν Ρίντελ.

«Δεν βλέπω καμία προθυμία από τα ομοσπονδιακά κρατίδια να εκχωρήσουν τις αρμοδιότητές τους», δήλωσε ο Ρίντελ σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Neue Osnabruecker Zeitung».

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat), δηλαδή η Άνω Βουλή (όπου εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια), θα πρέπει να συμφωνήσει με την αλλαγή των αρμοδιοτήτων του για την προστασία από τις λοιμώδεις νόσους», πρόσθεσε.

«Θα το προσέγγιζα αντίστροφα: τα κρατίδια θα μπορούσαν να κάνουν προτάσεις σχετικά με το ποιες αρμοδιότητες θα εκχωρούσαν. Στη συνέχεια, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο θα μπορούσε να αποφασίσει αν θεωρεί ότι οι προτάσεις αυτές επαρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας», συνέχισε ο πρόεδρος της επιτροπής Υγείας.

«Δεν βλέπω βραχυπρόθεσμα καμία πιθανότητα να υπάρξει μια ενδεχόμενη πρόθεση της καγκελαρίου να φέρει προς ψήφιση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ένα εθνικό lockdown. Εάν τα κρατίδια δεν το θέλουν αυτό, είμαστε ανίσχυροι», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.