Quantcast

Ρωσία: Πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό δολοφονημένων δημοσιογράφων

Το Ιράκ είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις δολοφονίες δημοσιογράφων.

Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν κατά την διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους ή λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, όπως συνάγεται από την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF) που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα στο Βερολίνο.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στη Ρωσία οι συστηματικές επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου εντάθηκαν από το 2001, θύματα της βίας σ’ αυτήν την χώρα υπήρξαν 37 εργαζόμενοι στα Μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η Άννα Πολιτκόφσκαγια η οποία δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2006.

Η οργάνωση θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια από τις αιτίες του μεγάλου αριθμού θυμάτων μεταξύ των δημοσιογράφων στην Ουκρανία. Στις δύο προηγούμενες δεκαετίες δολοφονήθηκαν 20 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και οκτώ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Συνολικά τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια σκοτώθηκαν 1657 δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπήρξαν θύματα δολοφονιών, δολοφονιών κατά παραγγελία, επιθέσεων σε εύφλεκτες περιοχές, είτε πέθαναν μετά από βαρείς τραυματισμούς. Το Ιράκ βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των δολοφονημένων δημοσιογράφων (300 δημοσιογράφοι). Δεύτερη είναι η Συρία με 280 δημοσιογράφους, ενώ ακολουθούν το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Παλαιστίνη και η Σομαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης RSF, οι περισσότεροι θάνατοι εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης καταγράφηκαν το 2012 (143). Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδουν το γεγονός αυτό στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Μετά το 2012, ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των δημοσιογράφων άρχισε να μειώνεται. Το 2021, 51 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα βίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ