Quantcast

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Δύση να σταματήσει να ενθαρρύνει προκλήσεις για να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή

Η αποφυγή μιας πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Ρωσίας, ανέφερε σήμερα η Μόσχα, κατηγορώντας ωστόσο τη Δύση ότι «ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής».

Δυτικές χώρες τονίζουν ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την έξαρση της ρητορικής γύρω από χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – με πρόσφατο παράδειγμα τις επανειλημμένες ρωσικές κατηγορίες ότι το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια ραδιενεργή «βρόμικη βόμβα». Η Μόσχα εντούτοις δεν έχει προσκομίσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό και το Κίεβο διαψεύδει ότι έχει τέτοιο σχέδιο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον φόβο ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται «στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» και ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει «να ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην παρούσα περίπλοκη και ταραχώδη κατάσταση, που προκαλείται από ανεύθυνες και αναιδείς ενέργειες που στοχεύουν στην υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, ο πιο άμεσος στόχος είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Μόσχα δήλωσε ότι εμμένει σε μια κοινή δήλωση που εξέδωσε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία τον Ιανουάριο, η οποία επιβεβαιώνει την κοινή τους ευθύνη για την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.

«Επαναβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή μιας κούρσας εξοπλισμών από τις 3 Ιανουαρίου 2022», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εμφανιστεί επανειλημμένα να απειλεί με πυρηνική επίθεση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το στρατιωτικό της δόγμα επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν είπε ότι «δεν μπλοφάρει» όταν δήλωνε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να υπερασπιστεί το έδαφός της. Πρόσθεσε τότε ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα «προηγούμενο» όταν έριξαν δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγο αργότερα, ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της περιοχής της Τσετσενίας και βασικός σύμμαχος του Πούτιν, κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει ένα «πυρηνικό όπλο χαμηλής απόδοσης» στην Ουκρανία.

Η Μόσχα κατηγορεί επίσης συχνά το Κίεβο ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ισχυριζόταν στην αρχή του πολέμου ότι το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως προγεφύρωμα για να απειλήσει τη Ρωσία - ισχυρισμοί που αρνήθηκαν η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στον Κόλπο, σύμφωνα με τον Λαβρόφ

Παράλληλα σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του ότι δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία που θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση στον Κόλπο, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο Λαβρόφ σχολίασε «την επιβλαβή εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει από δυτικά μέσα ενημέρωσης».

Ο Λαβρόφ είπε στον Αμιραμπντολαχιάν ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην στρατηγικής σημασίας περιοχή, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε χθες ανησυχία για απροσδιόριστες απειλές από το Ιράν κατά της Σαουδικής Αραβίας και προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να απαντήσει εάν χρειαστεί.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία είχε μοιραστεί πληροφορίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιώντας για μια επικείμενη επίθεση από το Ιράν σε στόχους στο σουνιτικό βασίλειο.