Quantcast

Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ : Ο Εμανουέλ Μακρόν αποχαιρετά μία «ξεχωριστή γυναίκα»

Ο Εμανουέλ Μακρόν τίμησε την εμβληματική αμερικανίδα δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ κάνοντας λόγο για την απώλεια μίας «ξεχωριστής γυναίκας».

«Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ έδωσε σε όλη την ζωή της μία οικουμενική μάχη για την δικαιοσύνη, την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η απέραντη παρακαταθήκη της θα συνεχίσει να μας εμπνέει», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας από τους πρώτους διεθνείς ηγέτες που εκφράζεται σχετικά με τον θάνατο αυτόν, που κινδυνεύει να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δικαστής Ρούθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ , πρωτεργάτης του γυναικείου ζητήματος και σύμβολο της αμερικανικής αριστεράς, αφήνει μία κενή έδρα κλειδί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η πλήρωσή της εναπόκειται στην επιλογή του προέδρου.

Η ανακοίνωση του θανάτου της ανοίγει τον δρόμο για μία σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, καθώς είναι βέβαιο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα σπεύσει να την αντικαταστήσει με άλλον δικαστή, με βεβαιότητα συντηρητικό, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δεσμεύοντας με την σφραγίδα του για πολλά χρόνια τον κρίσιμης σημασίας θεσμό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι ο ύπατος δικαστής στα μεγάλα ζητήματα της αμερικανικής κοινωνίας: άμβλωση, δικαιώματα μειονοτήτων, οπλοκατοχή, θανατική ποινή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ότι έχει την «υποχρέωση» να διορίσει «χωρίς καθυστέρηση» νέο δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εγραψε δε στο Twitter ότι ο διορισμός των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι «η πιο σοβαρή απόφαση» για την οποία εκλέγεται ένας πρόεδρος.

Η δημοκρατική αντιπολίτευση τον καλεί να μην προβεί σε διορισμό δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος διορίζει τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ισόβια θητεία, πράξη για την οποία απαιτείται η έγκριση της Γερουσίας.

Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν την πλειοψηφία στην Γερουσία (53 από τις 100 έδρες) και ο πρόεδρος Μιτς ΜακΚόνελ έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα οργανώσει την ψηφοφορία μόλις ο Τραμπ κάνει την επιλογή του.

Ωστόσο, ο ίδιος αυτός Μιτς ΜακΚόνελ είχε αρνηθεί ακρόαση υποψηφίου για το Ανώτατο Δικαστήριο που είχε ορίσει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2016, με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να ληφθεί μία τέτοια απόφαση εν μέσω εκλογικού έτους.