Quantcast

Ροχανί: Ένα γαμήλιο πάρτυ πυροδότησε την νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Ένα γαμήλιο πάρτυ πυροδότησε την νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα δεν είχε άλλη επιλογή από το να κρατήσει την οικονομία της ανοιχτή παρά τις προειδοποιήσεις για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Το Ιράν, το οποίο χαλαρώνει σταδιακά την καραντίνα από τα μέσα Απριλίου, έχει καταγράψει μια ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Ο απολογισμός της Πέμπτης ήταν 3.574 νέα κρούσματα--ο μεγαλύτερος από τον Φεβρουάριο όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα ο κορωνοϊός.

"Σε μια περιοχή παρατηρήσαμε κορύφωση της επιδημίας, πηγή της οποίας ήταν ένας γάμος, που προκάλεσε προβλήματα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας και επέφερε πλήγμα στην οικονομία και στο σύστημα υγείας της χώρας", δήλωσε ο Ροχανί στην κρατική τηλεόραση χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε ή πού τελέστηκε ο γάμος.

Χθες Παρασκευή τα νέα κρούσματα μειώθηκαν σε 2.886. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την covid-19 στη χώρα ξεπερνά τους 8.000.

Αξιωματούχοι υγείας προειδοποιούν για ένα νέο κύμα της επιδημίας, αλλά εξηγούν ότι ο λόγος που παρουσιάζεται αύξηση νέων κρουσμάτων πιθανόν να είναι η πραγματοποίηση περισσότερων τεστ. Ένας αξιωματούχος είπε ότι περίπου το 70% των νέων κρουσμάτων στην Τεχεράνη αφορά εκείνους που τις περασμένες ημέρες είχαν ταξιδέψει εκτός της πρωτεύουσας.

Το Ιράν προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού αλλά οι αρχές ανησυχούν ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να επιφέρουν σφοδρό πλήγμα στην ήδη πληγείσα από τις διεθνείς κυρώσεις οικονομία της χώρας.

"Υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχουμε άλλη επιλογή από αυτήν, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να εργαστούμε, τα εργοστάσιά μας πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, τα καταστήματά μας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και θα πρέπει να υπάρχει κίνηση στη χώρα όσο χρειάζεται", δήλωσε ο Ροχανί.

Τα ιρανικά πανεπιστήμια άνοιξαν και πάλι σήμερα μετά το κλείσιμό τους για περισσότερο από 3,5 μήνες, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν και πάλι σε μια εβδομάδα μαζί με τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και μελέτης του Κορανίου, είπε ο ιρανός πρόεδρος.