Quantcast

Ροχανί: Οι χαμηλής επικινδυνότητας δραστηριότητες θα επαναληφθούν από τις 11 Απριλίου στο Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι «οι χαμηλής επικινδυνότητας» οικονομικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν και πάλι από τις 11 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στη Μέση Ανατολή από την επιδημία του κορωνοϊού.

Το Ιράν προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της covid-19 , όμως οι αρχές ανησυχούν επίσης ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία της χώρας που ήδη πλήττεται από την επιβολή κυρώσεων.

«Υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας όλες οι χαμηλής επικινδυνότητας οικονομικές δραστηριότητες θα επαναληφθούν από το Σάββατο», επεσήμανε ο Ροχανί στη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «στην Τεχεράνη αυτές οι δραστηριότητες θα επαναληφθούν από τις 18 Απριλίου».

«Τα δύο τρίτα των Ιρανών δημόσιων υπαλλήλων θα εργάζονται από τα γραφεία τους από το Σάββατο (…) Η απόφαση δεν είναι αντίθετη με την σύσταση των υγειονομικών αρχών να μένουμε σπίτι», πρόσθεσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο «χαμηλής επικινδυνότητας δραστηριότητες», όμως πρόσθεσε ότι η απαγόρευση διεξαγωγής των «υψηλής επικινδυνότητας δραστηριοτήτων» -- όπως είναι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια οι διάφορές κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις-- θα παραταθεί ως τις 18 Απριλίου.

Το υπουργείο Υγείας του Ιραν ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι 3.452 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα λόγω του κορονοϊού, ενώ 55.743 έχουν μολυνθεί.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν παραπονεθεί επανειλημμένα ότι πολλοί Ιρανοί αγνόησαν τις συστάσεις τους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για ταξίδια με την ευκαιρία της γιορτής του ιρανικού νέου έτους στις 20 Μαρτίου.

Έκτοτε οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν για ένα νέο κύμα μολύνσεων από την covid-19 στη χώρα. Η κυβέρνηση Ρουχανί δεν έχει επιβάλει καραντίνα στις πόλεις, αλλά είχε απαγορεύσει τα ταξίδια μεταξύ πόλεων ως τις 8 Απριλίου.

Σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η απαγόρευση αυτή επεκτείνεται ως τις 18 Απριλίου.