Quantcast

Σερβία-κορωνοϊός: Ξεκινούν από σήμερα μαζικοί εμβολιασμοί με στόχο τα 10.000 άτομα ημερησίως

Η Σερβία εισέρχεται στην δεύτερη φάση των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την συνεδρίαση της κρατικής Επιτροπής αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων.

Όπως εξήγησε ο Βούτσιτς, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τους εμβολιασμούς των νοσοκομειακών και των τροφίμων γηροκομείων, που ξεκίνησαν στις 24 Δεκεμβρίου, αρχίζουν σήμερα οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών, των μελών των σωμάτων ασφαλείας (στρατός- αστυνομία), των δημοσιογράφων όπως επίσης και των ευπαθών ομάδων του γενικού πληθυσμού που κατέθεσαν ηλεκτρονικά αίτηση εμβολιασμού. Αρχικός στόχος είναι να εμβολιάζονται σε καθημερινή βάση δέκα χιλιάδες άτομα και με προοπτική να ανέλθει σύντομα ο αριθμός αυτός στις τριάντα χιλιάδες, ανέφερε ο Βούτσιτς.

Στην συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι η Σερβία αύριο, Τετάρτη, θα λάβει 250.000 χιλιάδες δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V ενώ αναμένεται και μία μεγάλη παρτίδα 800.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι η Σερβία μέχρι σήμερα έλαβε περίπου 90.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-Biontech, 2.400 δόσεις του ρωσικού Sputnik-V και ένα εκατομμύριο δόσεις του κινεζικού της Sinopharm.

Ο Βούτσιτς στην συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην προμήθεια του κινέζικου εμβολίου σημείωσε ότι, αν και είναι το ακριβότερο στον κόσμο, η Σερβία το αγόρασε σε εξαιρετικά ευνοϊκή τιμή χάρη στην παρέμβαση του προέδρου της Κίνας Σι Τζιπίνγκ.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στην χορηγία 8.000 δόσεων του εμβολίου Pfizer-Biontech στη Βόρεια Μακεδονία επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένδειξη της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Σερβία προς τους γείτονες που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν κάποιο εμβόλιο.