Quantcast

Σοκαριστικό βίντεο - Γυναίκες όμηροι της Χαμάς κακοποιούνται από τους απαγωγείς τους

Η ισραηλινή τηλεόραση πρόβαλε σήμερα πλάνα που δεν είχαν μεταδοθεί μέχρι σήμερα, στα οποία πέντε νεοσύλλεκτες, που φορούν πιτζάμες, πιάνονται αιχμάλωτες από τη Χαμάς κατά την επιδρομή της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023, που στάθηκε αφορμή για τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι γυναίκες είναι οι Liri Albag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniela Gilboa και Naama Levy οι οποίες απήχθησαν από τη Χαμάς στις αιματηρές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και παραμένουν όμηροι των τρομοκρατών για περισσότερες από 230 ημέρες (8 μήνες).

Οι οικογένειες των ομήρων ελπίζουν ότι το βίντεο αυτό θα εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία με τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων τους.

Η κυβέρνηση είδε τη μετάδοση του υποτιτλισμένου, τρίλεπτου βίντεο ως ευκαιρία για να ενισχύσει τη στήριξη στις ενέργειές της. «Τα κορίτσια αυτά παραμένουν αιχμάλωτα της Χαμάς. Σας παρακαλώ, μην αποστρέφετε το βλέμμα. Δείτε την ταινία. Στηρίξτε το Ισραήλ για να φέρουμε τους ανθρώπους μας στο σπίτι», είπε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταβίντ Μένσερ.

Στα πλάνα, οι νεαρές γυναίκες, όλες τους αιφνιδιασμένες και κάποιες αιμόφυρτες, εικονίζονται δεμένες, να μεταφέρονται σε ένα τζιπ. «Έχω φίλους στην Παλαιστίνη» ακούγεται να λέει στα αγγλικά μία από τις νεοσύλλεκτες, η 19χρονη Ναάμα Λέβι. Ένας από τους ενόπλους ακούγεται να της απαντά, φωνάζοντας, στα αραβικά: «Είστε σκυλιά! Θα σας πατήσουμε, σκυλιά». Ένας άλλος ένοπλος λέει σε μια από τις ομήρους: «Είσαι όμορφη».

Δείτε το βίντεο - Προσοχή: σκληρές εικόνες:

Το Φόρουμ Οικογενειών των Ομήρων, που εκπροσωπεί συγγενείς των 124 ανθρώπων (κυρίως αμάχων) που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς, ανέφερε ότι τα πλάνα εντοπίστηκαν στις κάμερες τις οποίες έφεραν επάνω τους οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στη βάση Ναχάλ Οζ, στο νότιο Ισραήλ. Οι γυναίκες υπηρετούσαν εκεί ως παρατηρήτριες. Αφαιρέθηκαν οι σκηνές με τους δολοφονημένους Ισραηλινούς στρατιώτες και η προβολή του βίντεο εγκρίθηκε από τις οικογένειες των πέντε ομήρων.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει ούτε λεπτό. Πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα», τόνισε το Φόρουμ.

«Σας παρακαλούμε, κάντε ό,τι μπορείτε για να τις φέρετε στο σπίτι», είπε στο πρακτορείο Reuters η Όρλι Γκιλμπόα, η κόρη της οποίας κρατείται όμηρος. «Υποφέρουν εκεί κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο. Και κάθε λεπτό είναι σημαντικό».

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι πρεσβευτές της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας, τους οποίους κάλεσε η ισραηλινή κυβέρνηση για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι χώρες τους ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, θα δουν το βίντεο σε μια ειδική προβολή αύριο Πέμπτη.