Quantcast

Σουδάν: Διαδήλωσαν με κεριά στα χέρια για τους δεκάδες νεκρούς της 3ης Ιουλίου

Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν δικαίωση για τους δεκάδες νεκρούς της καταστολής της καθιστικής διαμαρτυρίας της 3ης Ιουλίου

Χιλιάδες Σουδανοί άναψαν χθες Σάββατο κεριά σε όλη τη χώρα και άφησαν μπαλόνια στον ουρανό για να αποτίσουν φόρο τιμής στους διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στις 3 Ιουνίου στη διάρκεια της διάλυσης από τις δυνάμεις ασφαλείας καθιστικής διαμαρτυρίας με αίτημα την παράδοση της εξουσίας σε πολιτικούς.

Σαράντα ημέρες μετά τη βίαιη διάλυση της συγκέντρωσης αυτής η Ένωση για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ALC), αιχμή του δόρατος του κινήματος αμφισβήτησης, κάλεσε τους Σουδανούς να διαδηλώσουν στους δρόμους σε ένδειξη υποστήριξης προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Τουλάχιστον 136 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 3 Ιουνίου από ένοπλους, σύμφωνα με επιτροπή γιατρών που πρόσκειται στο κίνημα αμφισβήτησης, αν και οι αρχές κάνουν λόγο για 71 νεκρούς.

Φωνάζοντας «αίμα για το αίμα, δεν θα δεχθούμε αποζημίωση» πλήθος διαδηλωτών βγήκε στους δρόμους στη συνοικία Μπαχάρι, στο βόρειο Χαρτούμ, προπύργιο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην πτώση του Όμαρ αλ Μπασίρ στις 11 Απριλίου, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Μόλις έπεσε η νύκτα εκατοντάδες διαδηλωτές κάθισαν σε κύκλο γύρω από αναμμένα κεριά, αφού άφησαν να πετάξουν στον ουρανό μπαλόνια. Άλλοι είχαν ανάψει τον φακό στα κινητά του τηλέφωνα, φωτίζοντας τη νύκτα στο Χαρτούμ.

«Πολιτική εξουσία, πολιτική εξουσία», τραγουδούσαν κρατώντας σουδανικές σημαίες.

«Δικαιοσύνη πάνω απ’ όλα»

Διαδηλωτές βγήκαν στον δρόμο και στη συνοικία Χατζ Γιούσεφ του Χαρτούμ. Κάποιοι κρατούσαν φωτογραφίες «των μαρτύρων», των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στις 3 Ιουνίου.

«Πρέπει να πάρουμε αυτό που μας ανήκει, πρέπει να ελευθερώσουμε το Σουδάν από το παρελθόν του. Θέλουμε πολιτική εξουσία τώρα!», δήλωσε ο Αμπντελγαντίρ Όμαρ, καθηγητής Αγγλικών που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Οι δρόμοι που οδηγούν στο προεδρικό μέγαρο είχαν κλείσει από τις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν επίσης αναπτυχθεί στον δρόμο προς το αεροδρόμιο.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στην πόλη Ομντουρμάν και το Πορτ Σουδάν, οικονομικό πνεύμονα της χώρας που βρίσκεται 675 χιλιόμετρα ανατολικά του Χαρτούμ.

Η ημέρα αυτή των κινητοποιήσεων που σηματοδοτεί το τέλος του πένθους για τις οικογένειες, κατά τη μουσουλμανική παράδοση, ονομάστηκε «Δικαιοσύνη πάνω απ’ όλα». Οι διαδηλωτές ζητούν να διενεργηθεί έρευνα για τον θάνατο των πολιτών και τη δίκη των δραστών των βίαιων επεισοδίων.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο, που βρίσκεται πλέον στην εξουσία στο Σουδάν ισχυρίζεται ότι δεν ήταν εκείνο που ζήτησε τη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο την εμπλοκή σε αυτή «αξιωματικών και στρατιωτών». Μη κυβερνητικές οργανώσεις και διαδηλωτές δείχνουν παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Άμεσης Στήριξης (RSF) ως δράστες.

Η αιματηρή επέμβαση της 3ης Ιουνίου πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης και του στρατού είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Έπειτα από εβδομάδες έντασης οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά στις 5 Ιουλίου σε συμφωνία για τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει την περίοδο μετάβασης, η οποία ορίστηκε στα τρία χρόνια.

Συνάντηση την Κυριακή

Η συμφωνία για την επιτροπή αυτή --πρόεδρος της οποία θα είναι στρατιωτικός του πρώτους 21 μήνες και στη συνέχεια για τους υπόλοιπους 18 ένας πολίτης—θα υπογραφεί επί της αρχής τις επόμενες ημέρες καθώς εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι μεσολαβητές της Αφρικανικής Ένωσης και της Αιθιοπίας που επέβλεψαν τις συνομιλίες ανακοίνωσαν ότι μια συνάντηση που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το Σάββατο το βράδυ μεταφέρθηκε για σήμερα, έπειτα από αίτημα του πολιτικού κινήματος.