Σουδάν - USS Cole: Συμφωνία για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του αντιτορπιλικού το 2000

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμφωνία με τους συγγενείς των Αμερικανών πεζοναυτών που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον του αντιτορπιλικού USS Cole το 2000 στην Υεμένη.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 7 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να τηρηθεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να αφαιρεθεί το Σουδάν από τον μαύρο κατάλογο των ΗΠΑ με τις "χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία", εξήγησε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το ύψος των αποζημιώσεων.

Η συμφωνία "αναφέρει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Σουδάν δεν είναι υπεύθυνη για την επίθεση αυτή, όπως και για καμία άλλη ανάλογη τρομοκρατική επίθεση, και δεν σύναψε τη συμφωνία αυτή παρά μόνο (...) για να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να αφαιρέσει το Σουδάν από τον κατάλογό του", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στις 12 Οκτωβρίου 2000 δύο βομβιστές αυτοκτονίας έριξαν τη βάρκα τους πάνω στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Cole, το οποίο ανεφοδιαζόταν με καύσιμα στο Άντεν. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 17 Αμερικανοί πεζοναύτες καθώς και οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας, ενώ την ευθύνη είχε αναλάβει η αλ Κάιντα.

Αργότερα η αμερικανική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι το Σουδάν, όπου είχαν εκπαιδευτεί οι δύο βομβιστές, φέρει την ευθύνη για την επίθεση, κάτι που το Χαρτούμ πάντα αρνούνταν.

Οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν το Σουδάν στον μαύρο κατάλογο τους το 1993, κατηγορώντας το ότι στηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις. Ο ιδρυτής της αλ Κάιντα, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, έζησε στη χώρα από το 1992 ως το 1996.