Quantcast

Σουηδία: Η χώρα έτοιμη να εξετάσει την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο έδαφός της

Η Δανία και η Νορβηγία, και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αρνήθηκαν να εγκαταστήσουν στο έδαφός τους πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις ξένων δυνάμεων.

Η Σουηδία είναι έτοιμη να εξετάσει την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο έδαφός της μόλις γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, έχοντας δίπλα του τη Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μάριν.

"Δεν πρέπει να θέσουμε κανέναν όρο", δήλωσε αρχικά η Σάνα Μάριν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι. "Αποφασίσαμε ότι δεν θέλαμε να κλείσουμε καμιά πόρτα".

"Θα λάβετε από την πλευρά μου ακριβώς την ίδια απάντηση με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας", πρόσθεσε ο Κρίστερσον.

"Είναι φυσικό η Σουηδία και η Φινλανδία να δρουν από κοινού στο θέμα αυτό και πρέπει να ακολουθήσουμε τις ίδιες διατυπώσεις", δήλωσε ο επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης. "Έχω λοιπόν την πρόθεση να προχωρήσω χέρι-χέρι με την Φινλανδία".

Η Μάριν και ο Κρίστερσον παραδέχθηκαν ωστόσο πως παρά το γεγονός ότι οι χώρες τους είχαν κάποιες επιφυλάξεις, θα μπορούσαν να τις εκφράσουν "αργότερα".

Η Δανία και η Νορβηγία, και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αρνήθηκαν να εγκαταστήσουν στο έδαφός τους πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις ξένων δυνάμεων.

Μέχρι σήμερα, 28 από τα 30 κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επικύρωσαν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία μένουν ακόμη να δώσουν την τελική σύμφωνη γνώμη τους.

Ο Κρίστερσον είχε τηλεφωνική συνομιλία την περασμένη Τετάρτη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η Σουηδία προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να επικυρώσει την ένταξή της στον ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί από τα μέσα Μαϊου να μπλοκάρει την είσοδο στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών, κατηγορώντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού, που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δυο χωρών όσο δεν τηρούνται τα αιτήματα έκδοσης που διατύπωσε η Άγκυρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα γίνει δεκτός στις 4 Νοεμβρίου στην Τουρκία από τον πρόεδρο Ερντογάν για να συζητήσουν το ζήτημα της επικύρωσης από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δήλωσε την Παρασκευή Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.