Στη «δίνη» της πανδημίας η Ευρώπη - «Επειγόντως» μέτρα ζητεί το ECDC - Προειδοποίηση από ΠΟΥ

Περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για την ανακοπή του 4ου κύματος της πανδημίας. «Καμπανάκι» από ECDC και ΠΟΥ.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.

«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη)... ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» και ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, είπε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. «Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν λοκντάουν».

Κρίσιμες οι επόμενες 10  ημέρες για την Ελλάδα

Σημαντικές για την πορεία της πανδημίας κρίνονται από τους επιστήμονες οι επόμενες δέκα ημέρες ενώ και σήμερα οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Οι ημερομηνίες μάλιστα κατά τις οποίες θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι, είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση περιμένει να δει αν την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων.

 
Αν όμως δεν συμβεί αυτό, τότε στις 13 με 15 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει νέα συνάντηση της Επιτροπής των Ειδικών με τους κυβερνώντες, προκειμένου να ληφθούν εκ νέου μέτρα. 

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νίκος Τζανάκης που ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλυψε πως σε περίπτωση που δεν στεφθούν με επιτυχία τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα lockdown.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος ανέφερε πως τα εμβόλια δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά, κάνοντας ξεκάθαρο ότι στον ορίζοντα φαίνεται ένα οριζόντιο lockdown.

Δηλώσεις αναφορικά με την πανδημία και ένα ενδεχόμενο lockdown έκανε και ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η μόνη λογική θα είναι να κάνουμε lockdown ανά μήνα, ώστε να εμβολιαστούν όλοι.

Στην Αττική, εξήγησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, «αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο στα λύματα παραμένει σταθερά υψηλό, εδώ και τρεις εβδομάδες. Βρισκόμαστε λοιπόν στην κορύφωση του κύματος που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει γρήγορη πτώση. Αυτό αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο θα εφαρμοστούν τα μέτρα και θα ανασχεθεί μέρος της διασποράς, αλλά και με το πόσο θα ενταθεί ο εμβολιασμός στις περιοχές που πλήτονται. Τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι μειωμένο το ιικό φορτίο, θα βρισκόμαστε στην πτώση του κύματος, αλλά σαφώς όχι με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Αναμένεται να είναι της τάξης των 3.000-4.000, ανάλογα και με τα τεστ που γίνονται. Δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε πώς θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική, αν δηλαδή θα έχουμε επιπλέον μέτρα», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ. 

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός πολύ σοβαρού κύματος με πολύ υψηλό φορτίο και πολύ υψηλή μεταδοτικότητα», προσέθεσε σε άλλο σημείο ο ίδιος. «Οι επιδημιολογικοί αριθμοί δεν είναι τόσο δραματικοί, ο επιπολασμός στην κοινότητα φαίνεται ότι είναι στο 1,2 - 1,5, στη χειρότερη περίπτωση στο 2. Αυτό όμως μεταφράζεται σε πολύ μεγάλο αριθμό εισαγωγών, μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και δυστυχώς απώλειες. Πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα, μάσκες και αποστάσεις».

Συναγερμός στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. 

Αυστρία

Η Αυστρία ανακοίνωσε την επιβολή lockdown για τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων των εμβολιασμένων και έτσι, από τη Δευτέρα, έγινε η πρώτη χώρα στη Δυτική Ευρώπη που αποφάσισε εκ νέου ένα ολικό lockdown για τον Covid-19 αυτό το φθινόπωρο, ώστε να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα λοιμώξεων.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η αυστριακή κυβέρνηση θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό από την 1η Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια του lockdown όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, εκτός από φαρμακεία και μαγαζιά με είδη πρώτης ανάγκης, όπως κλειστά παραμένουν και τα σχολεία. Επίσης, επανήλθε η τηλεργασία, καθώς οι περισσότεροι εργασιακοί χώροι κλείνουν.

Σλοβακία

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ακολούθησε το παράδειγμα της γειτονικής της Αυστρίας και επέβαλε lockdown, διαρκείας δύο εβδομάδων, προκειμένου να καταστείλει την ταχύτερη, παγκοσμίως, αύξηση κρουσμάτων Covid-19. Η Σλοβακία κατέγραψε περισσότερες από 10.000 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών για πρώτη φορά μετά την αρχή της πανδημίας, ενώ οι νοσηλείες ανήλθαν σε αυτό που το υπουργείο Υγείας αποκάλεσε «κρίσιμο σημείο», κάτι που σημαίνει πως περιορίζεται η παροχή φροντίδας σε ασθενείς μη Covid και πιθανόν θα ζητηθεί βοήθεια από ξένες χώρες.

Γερμανία

Η Γερμανία ξεπέρασε σήμερα το τραγικό ορόσημο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρνει, προτού καν αναλάβει τα καθήκοντά του, σε δύσκολη θέση τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, που θα πάρει το τιμόνι της χώρας τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα BILD, άμεση επιβολή γενικού lockdown -και για εμβολιασμένους- ήθελε η υπηρεσιακή Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά η εισήγησή της απορρίφθηκε από τα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Βέλγιο

Η χρήση μάσκας επεκτείνεται παντού και η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, για όσους εργαζόμενους μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας στο Βέλγιο, ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Ολλανδία

Μεγάλη είναι η δυσκολία διαχείρισης του κορωνοϊού στην Ολλανδία, με την κυβέρνηση της χώρας να έχει λάβει μέτρα περιορισμού της μόλυνσης, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις από μερίδα των πολιτών. Η Ολλανδία επανέφερε ορισμένους περιορισμούς, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την αναζωπύρωση της πανδημίας. Ωστόσο, οι μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και, όπως φαίνεται, η λήψη νέων μέτρων είναι προ των πυλών.

Νέα μέτρα θα ανακοινώσει η Γαλλία σήμερα

Προ των πυλών βρίσκονται τα νέα μέτρα στη Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να αναχαιτίσει το νέο κύμα της πανδημίας.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εφαρμογή νέων μέτρων στη Γαλλία, καθώς ο κορωνοϊός αναζωπυρώνεται στην Ευρώπη.

Μετά το lockdown που ανακοίνωσε η Αυστρία και τις σκέψεις για καθολική καραντίνα στη Γερμανία, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θα λάβει νέους περιορισμούς, ώστε να αντιμετωπίσει τα νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες με τα κρούσματα να διπλασιαστούν. Πληροφορίες αναφέρουν πως στα νέα μέτρα θα περιλαμβάνονται αυξημένοι περιορισμοί στην χρήση του πιστοποιητικού και περιορισμοί στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων.

Κύπρος

Τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για απαγόρευση εισόδου των πλήρως ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, την αναστολή διεξαγωγής όλων των σχολικών εκδηλώσεων ενόψει Χριστουγέννων, καθώς και την κατάργηση του SafePass, εφόσον ο κάτοχός του δεν λάβει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Τσεχία - Ανησυχία στην Ουγγαρία

Αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων καταγράφεται στη γειτονική Τσεχία, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους. Παράλληλα, η χώρα απαγόρευσε την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών σε εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και δημόσιες εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα, μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στην Ουγγαρία.