Quantcast

Στην Ιαπωνία μεταβαίνει ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας - Στην κορυφή της ατζέντας η περιβαλλοντική πολιτική

Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, που ορκίστηκε σήμερα, αναχώρησε αμέσως για μια διεθνή σύνοδο στην Ιαπωνία, όπου αναμένεται να δηλώσει ότι η χώρα του θα αλλάξει πορεία σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο 59χρονος επικεφαλής των Εργατικών ορκίστηκε στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής στην Καμπέρα, ενώ μαζί του ορκίστηκαν και αρκετά μέλη της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων η νέα υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ, η οποία θα τον συνοδεύσει στο Τόκιο.

Λιγότερες από 48 ώρες μετά τη νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές ο Αλμπανέζι αναχώρησε για την Ιαπωνία όπου θα συμμετάσχει αύριο Τρίτη στη σύνοδο κορυφής της Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία) και θα συναντηθεί ξεχωριστά και με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, τον Ιάπωνα Φούμιο Κισίντα, καθώς και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Αυτό το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό «είναι ένας τρόπος να σταλεί ένα μήνυμα στον κόσμο ότι υπάρχει νέα κυβέρνηση» στην Αυστραλία, τόνισε ο Αλμπανέζι στη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου ως πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον κόσμο σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων ο Αλμπανέζι δεσμεύθηκε να υιοθετήσει πιο φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα και να μετατρέψει την Αυστραλία σε «υπερδύναμη» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μέχρι στιγμής όμως δεν φαίνεται να έχει εισακούσει τις εκκλήσεις να καταργηθεί η χρήση άνθρακα, κινητήριος δύναμη της οικονομίας της Αυστραλίας που έχει πολλούς υποστηρικτές μεταξύ των Εργατικών.

Ο Αλμπανέζι δεσμεύθηκε να μειώσει κατά 43% τις εκπομπές άνθρακα ως το 2030. Ο συντηρητικός προκάτοχός του Σκοτ Μόρισον, που αμφισβητούσε την κλιματική αλλαγή, είχε δεχθεί επικρίσεις επειδή είχε θέσει στόχο να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 28% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Φυσικές καταστροφές

Στη διάρκεια της θητείας του Μόρισον η Αυστραλία αντιμετώπισε πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές: δασικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν μια περιοχή στο μέγεθος της Φινλανδίας, επαναλαμβανόμενες και καταστροφικές πλημμύρες και μακρές περιόδους ξηρασίας.

Ο Μόρισον επέμενε στην άνευ όρων στήριξή του στη βιομηχανία του άνθρακα και δίστασε να δεσμευθεί να αναλάβει δράση στη διάρκεια των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα.

Η στάση του αυτή επέτρεψε σε καμιά εικοσαριά ανεξάρτητους υποψήφιους με οικολογική ατζέντα να κερδίσουν έδρες, κυρίως σε περιφέρειες που άλλοτε ήταν προπύργια του φιλελεύθερου συνασπισμού του Μόρισον.

Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, όμως με 75 έδρες το Εργατικό κόμμα απέχει μία έδρα από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που μπορεί να αναμένει ότι θα πετύχει.

Ο Αλμπανέζι θα επιστρέψει την Τετάρτη στην Αυστραλία. «Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε τη δουλειά», διαβεβαίωσε.

Μεταξύ των ξένων ηγετών που χαιρέτισαν τη νίκη του είναι αυτοί δύο νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού, που απειλούνται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

«Μεταξύ των πολλών σας υποσχέσεων να στηρίξετε τον Ειρηνικό, καμία δεν είναι πιο καλοδεχούμενη από το σχέδιό σας να δώσετε προτεραιότητα στο κλίμα. Το κοινό μέλλον των λαών μας εξαρτάται από αυτό», δήλωσε ο Φρανκ Μπαϊνιμαράμα πρωθυπουργός των νησιών Φίτζι.

Η στάση του Μόρισον απέναντι στην κλιματική αλλαγή είχε επιδεινώσει τις σχέσεις της Καμπέρας με τους γείτονες και συμμάχους της στον Ειρηνικό.

Στο διπλωματικό πεδίο η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τη στάση της νέας κυβέρνησης των Εργατικών κυρίως απέναντι στην Κίνα, καθώς εδώ και δύο χρόνια οι διμερείς σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Οι σχέσεις με το Πεκίνο «παραμένουν δύσκολες», παραδέχθηκε σήμερα ο Αλμπανέζι. Αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, «η Κίνα είναι αυτή που άλλαξε, όχι η Αυστραλία. Η Αυστραλία πρέπει πάντα να υπερασπίζεται τις αξίες της».