Quantcast

Στις επάλξεις τα «κίτρινα γιλέκα» εν αναμονή της επιστολής Μακρόν

Με τις χθεσινές κινητοποιήσεις, τα «κίτρινα γιλέκα» έδειξαν ότι παραμένουν σταθερά στις επάλξεις, με αύξηση μάλιστα της συμμετοχής και μείωση της βίας. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αυριανές δηλώσεις του προέδρου Μακρόν.

Μετά τη μείωση της συμμετοχής κατά τη διάρκεια των εορτών, η χθεσινή συμμετοχή έφτασε τις 84.000 ήτοι κοντά 32.000 «κίτρινα γιλέκα» επιπλέον σε σύγκριση με το προηγούμενο Σάββατο που ήταν 50.000,  σύμφωνα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι όποιες προσπάθειες ενοχοποίησης των απλών διαδηλωτών από τον υπουργό  Καστανέ, ο οποίος υποστήριξε ότι με τη συμμετοχή τους και μόνο θα εθεωρούντο επίσης υπεύθυνοι για τις βιαιότητες, απέτυχαν.

Τρεις μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλου εθνικού διαλόγου που υποσχέθηκε ο Μακρόν στις αρχές Δεκεμβρίου, θεωρώντας την ως το αντίδοτο στις κινητοποιήσεις, η οργή των «κίτρινων γιλέκων» παραμένει μεγάλη.

Εν αναμονή της επιστολής Μακρόν

Η εθνικός διάλογος ξεκινάει επισήμως την Τρίτη και θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου, ενώ αύριο Δευτέρα, οι Γάλλοι περιμένουν να γνωρίσουν το περιεχόμενο της επιστολής που έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. «Με την επιστολή μου θα εξηγήσω τι σκοπεύω να κάνω με τα συμπεράσματα του εθνικού διαλόγου» εξήγησε λακωνικά την Παρασκευή με την ευκαιρία των ευχών για το νέο έτος.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ πρόκειται να δώσει αύριο τις λεπτομέρειες της όλης οργάνωσης, ώστε ν’ αποφευχθεί το χάος διότι ο μεγάλος εθνικός διάλογος είναι επί της ουσίας ένας μεγάλος αριθμός τοπικών συζητήσεων, ανοιχτών στους πάντες και στα «κίτρινα γιλέκα» βεβαίως.