Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έφτασαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο προκειμένου να εκφράσουν από κοινού με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί “πλήρη και άνευ όρων” εκεχειρία 30 ημερών, ανέφεραν δημοσιογράφοι του AFP.
Οι τρεις ηγέτες βγήκαν μαζί από το τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο από την Πολωνία και πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τουσκ.
Zeichen der Unterstützung – Merz, Macron und Starmer sind auf dem Weg nach Kiew https://t.co/7qC2p6QvpD pic.twitter.com/G2KIjjJMNW
— WELT (@welt) May 9, 2025
Στη συνέχεια θα συμμετάσχουν υπό την αιγίδα του Ουκρανού Προέδρου στη συνάντηση με άλλους Ευρωπαίους εταίρους μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελιζέ.
En route pour Kyiv.
Pour l’Ukraine, pour l’Europe.On our way to Kyiv.
For Ukraine, for Europe.Auf dem Weg nach Kyjiw.
Für die Ukraine, für Europa.W drodze do Kijowa.
Dla Ukrainy, dla Europy. pic.twitter.com/a6zxOYRR0B— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 9, 2025
Οι τρεις ηγέτες βγήκαν μαζί από το τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο από την Πολωνία και πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τουσκ.
Η επίσκεψη των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας απαντά, συμβολικά, στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή στη Μόσχα για την επέτειο των 80 ετών από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και περίπου 20 ξένων ηγετών, ανάμεσά τους ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
“Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Εντείνουμε την πίεσή μας στη ρωσική πολεμική μηχανή μέχρις ότου η Ρωσία να δεχθεί μια εκεχειρία που θα διαρκέσει”, τόνισαν σε χθεσινή, κοινή τους ανακοίνωση οι τέσσερις ηγέτες.
Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Τουσκ θα συμμετάσχουν μαζί με τον Ζελένσκι σε διαδικτυακή διάσκεψη με άλλους ηγέτες της “συμμαχίας των προθύμων”, των δυτικών χωρών –κυρίως ευρωπαϊκών– που είναι έτοιμες να προσφέρουν “εγγυήσεις ασφαλείας” στην Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μεταβαίνουν στο Κίεβο ενισχυμένοι από την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πίεσε την Πέμπτη τη Ρωσία να δεχθεί “άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών”, ενώ απείλησε τη Μόσχα με νέες κυρώσεις σε περίπτωση που αρνηθεί.
Ο Μακρόν δήλωσε χθες ότι επιθυμεί να καταλήξουν “τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες” σε ένα κοινό αμερικανοευρωπαϊκό σχέδιο εκεχειρίας, το οποίο θα συνοδεύεται από νέες “μαζικές ευρωπαϊκές κυρώσεις” σε περίπτωση αποτυχίας.
“Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στις εκκλήσεις του προέδρου Τραμπ υπέρ μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και ζητάμε από τη Ρωσία να πάψει να εγείρει εμπόδια”, τόνισαν οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες.
“Στο πλευρό των ΗΠΑ, καλούμε τη Ρωσία να δεχθεί μια πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών προκειμένου να μπορέσουν να διεξαχθούν συνομιλίες με στόχο μια δίκαιη ειρήνη με διάρκεια”, πρόσθεσαν.
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι πριν κηρυχθεί εκεχειρία θα πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων στο Κίεβο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση “η Ουκρανία θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση”, σε μια περίοδο που “τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν με σίγουρο τρόπο” στο μέτωπο.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις.
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε χθες Παρασκευή νέο μήνυμα προς τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας να βάλουν τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, καθώς πιέζει για την επίτευξη 30ήμερης εκεχειρίας.
Ενόψει της περιοδείας που ξεκινά τη Δευτέρα σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ, ο Τραμπ ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με αφορμή την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο για «ενδεχομένως σημαντικά» αεροπορικά πλήγματα τις επόμενες ημέρες.
🇺🇸🇺🇦 US Embassy in Kiev warns of possible large-scale air strike in coming days.
– FRWL pic.twitter.com/gi6g21X67E— Zlatti71 (@Zlatti_71) May 9, 2025
«Έχω ένα μήνυμα και για τις δύο πλευρές: Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε Πούτιν και Ζελένσκι. «Σταματήστε αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο! Αυτό είναι το μήνυμά μου και στους δύο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο προειδοποίησε μέσω ανάρτησης στον ιστότοπό της ότι έλαβε πληροφορίες για ενδεχόμενα αεροπορικά πλήγματα που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή τις επόμενες ημέρες. «Η πρεσβεία, όπως πάντα, συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν αμέσως ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση που σημάνει συναγερμός» για αεροπορικά πλήγματα, αναφέρει το προειδοποιητικό μήνυμα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP