Quantcast

Στο 1,074 του κοινοτικού ΑΕΠ η πρόταση Μισέλ για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Στο 1,074% του κοινοτικού ΑΕΠ σε αναλήψεις υποχρεώσεων, ή συνολικά 1,094287 τρισεκατομμύρια Ευρώ, φτάνει η συμβιβαστική πρόταση (διαπραγματευτικό πακέτο) του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, 2021 -2027.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, την ίδια ενημέρωση έλαβαν νωρίτερα και οι εθνικές αντιπροσωπείες των 27 Κ-Μ.

Αντίστοιχα η πρόταση φτάνει τα 1,084054 τρισ. Ευρώ ή 1,06% του κοινοτικού ΑΕΠ σε πληρωμές, σε τιμές 2018 και με πρόβλεψη αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής 2% ετησίως.

Το διαπραγματευτικό πακέτο παρουσιάστηκε ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η οποία συγκαλείται την Πέμπτη για το θέμα στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση περιέχει έναν νέο μηχανισμό επιβολής του Κράτους Δικαίου στα Κράτη Μέλη, όπου η επιβολή "ποινών" θα αποφασίζεται με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Σε επιστολή που απέστειλε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ εκτιμά ότι "ήρθε η ώρα να καταλήξουμε σε συμφωνία στο επίπεδο μας για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο", ενώ πριν καταλήξει στο συγκεκριμένο πακέτο πραγματοποίησε ατομικές συνομιλίες με όλους τους 27 ηγέτες των Κρατών Μελών.