Quantcast

Στο 50,5% η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, άνετη πλειοψηφία για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις

Στο 50,5%, δηλαδή 8 μονάδες πάνω από το 2014, έφτασε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, μεταξύ των Κρατών Μελών, όπως ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ, Ζαμ Ντουκ, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, η προσωρινή κατανομή των εδρών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα κράτη μέλη έχει ως εξής:

ΕPP 178 έδρες, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D)152, ΕCR (συντηρητικοί) 61, ALDE 108, GUE/NGL (αριστερά) 39, Πράσινοι 67, EFDD (Φαραζ) 53, ENF (Λεπέν) 55, μη εγγεγραμμένοι (ΝΙ) 7 και άλλοι 31.

Μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, οι επικεφαλής υποψήφιοι των πολιτικών παρατάξεων τοποθετήθηκαν, αρχής γενομένης από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, για το EPP, ο οποίος αναγνώρισε "συρρίκνωση του κέντρου" και "απώλεια εδρών". Ξεκαθάρισε δε, όπως και ο Γιούνκερ το 2014, ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως συνεργασία με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και όσων δεν πιστεύουν στο ευρωπαϊκό project. Κάλεσε δε τις ομάδες να συζητήσουν την προγραμματική ατζέντα για την επόμενη πενταετία και ξεκαθάρισε ότι το ΕΛΚ δεν θα στηρίξει κανέναν άλλον υποψήφιο πέραν των επικεφαλής υποψηφίων. Σημείωσε μάλιστα ότι "δεν μπορεί να σταθεί καμία πλειοψηφία χωρίς το ΕΛΚ" και κάλεσε τις πολιτικές ομάδες σε συνεργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπάρχει άνετη πλειοψηφία άνω των 530 εδρών για συνεργασίες στο εσωτερικό του ΕΚ και ταυτόχρονα ακόμα και η ομάδα του ECR (συντηρητικοί), φάνηκε να μετακινείται από το ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ. Στην πράξη οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και των αντιευρωπαϊστών δεν ξεπερνάνε τις 110 έδρες.

Από την πλευρά του ο Φράνς Τίμμερμας, επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, αναγνώρισε και αυτός ότι η πολιτική του οικογένεια έχασε έδρες και "κατά συνέπεια θα πρέπει να είμαστε ταπεινότεροι", ξεκαθάρισε όμως ότι οι  εκλογείς ζητούν από τους Σοσιαλιστές να εξασφαλίσουν την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιης φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και της κοινωνικής πολιτικής, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, "για να αποδείξουμε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις φέρνουν αποτελέσματα και ο εθνικισμός δημιουργεί μόνο προβλήματα". Επιπλέον ο Φρανς Τίμμερμανς αναγνώρισε ότι "είναι παντού πιο δύσκολο στην ΕΕ και στα Κράτη Μέλη να χτιστούν συμμαχίες", όμως ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και "στη συνέχεια θα παίξουμε το παιχνίδι των θρόνων για το ποια θέση θα πάρει ποιος". Ο Φρανς Τίμμερμανς επέπληξε τον Μ.Βέμπερ λέγοντας ότι κάθε φορά που το ΕΛΚ ζητά συνεργασία "εννοεί συνεργασία για το πως θα μείνουν τα πράγματα ίδια",  όμως διευκρίνισε ότι αποκλείει τη συνεργασία μόνο με την ακροδεξιά.

Στο 71% το ποσοστό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

Το συνολικό ποσοστό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αγγίζει το 71% με βάση τα επικαιροποιημένα ποσοστά των πολιτικών ομάδων και της αναγωγής τους σε έδρες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής υποψήφιοι ξεκίνησαν να ορίζουν τις πολιτικές προϋποθέσεις για τον σχηματισμό προγραμματικής συμμαχίας για τον καθορισμό της νομοθετικής ατζέντας της επόμενης περιόδου.

"Σήμα για αλλαγή" αποτελούν οι ευρωεκλογές, τόνισε στο μήνυμά της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η επικεφαλής υποψήφια των Φιλελευθέρων (ALDE), η οποία χαιρέτισε την αύξηση των ποσοστών της πολιτικής της ομάδας, αλλά και την άνοδο της ομάδας των Πρασίνων. Σημείωσε το μήνυμα για την προοδευτική δράση που πρέπει να αναληφθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα άλλα τρέχοντα προβλήματα των πολιτών. Σημείωσε δε την ανάγκη για μια ισορροπημένη και ως προς το φύλο εκπροσώπηση στα υψηλά αξιώματα της ΕΕ. Αναγνώρισε δε την ανάγκη για παρόμοια ισορροπία και ως προς τη συνεργασία των πολιτικών ομάδων για το χτίσιμο της ατζέντας της επόμενης πενταετίας.

Την ψήφο στην "αλλάγή" και την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και τη διαφύλαξη του Κράτους Δικαίου, χαιρέτισαν και οι επικεφαλής υποψήφιοι της ομάδας των πρασίνων, Σκά Κέλλερ και Μπας Άικχουτ, εμφανώς ικανοποιημένοι από την άνοδο των ποσοστών της ομάδας των πρασίνων.  Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ως προϋπόθεση αναφέρθηκε και ο Νίκο Κουέ για την ομάδα της Αριστεράς GUE.

Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων του ΕΚ για μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος. Την Τρίτη συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής των 28 για την έναρξη της διαδικασίας ονοματολογίας για την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και στην τακτική σύνοδο της 21ης Ιουνίου.