Quantcast

Στο Αφγανιστάν ο Πακιστανός πρωθυπουργός

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν έφτασε σήμερα στην Καμπούλ όπου θα συναντηθεί με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι, σε μια περίοδο που οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και εκπροσώπων των Ταλιμπάν έχουν περιέλθει σε τέλμα και η βία στη χώρα αυξάνεται.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Χαν στο Αφγανιστάν από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός, πριν δύο χρόνια. Πρόκειται επίσης για τον πλέον υψηλόβαθμο Πακιστανό αξιωματούχο που επισκέπτεται την Καμπούλ από τότε που η αφγανική κυβέρνηση ξεκίνησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ.

Πραγματοποιείται εξάλλου λίγες ημέρες αφού το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν από 4.500 σε 2.500 ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, αφού έχασε στις προεδρικές εκλογές και προσπαθεί μέχρι τότε να τηρήσει τη δέσμευσή του να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησε πριν 19 χρόνια.

Εξάλλου σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε σήμερα ότι και το Λονδίνο ενδέχεται να μειώσει τα στρατεύματά του στο Αφγανιστάν, μετά την απόφαση των ΗΠΑ.

“Εκτιμώ ότι αν (οι ΗΠΑ) μειώσουν (τον αριθμό των στρατιωτών), κάποια στιγμή, θα τον μειώσουμε κι εμείς”, επεσήμανε μιλώντας στο Sky News.

Πολλοί έχουν επικρίνει τον Τραμπ για την επιλογή του να προχωρήσει στην απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων με βάση το δικό του χρονοδιάγραμμα και όχι έπειτα από κάποια πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν που θα δικαιολογούσε την κίνηση αυτή.

Μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, καθώς το Ισλαμαμπάντ στήριζε μυστικά τους Ταλιμπάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Καθώς οι αντάρτες άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις και στο εσωτερικό του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ κατηγόρησε την Καμπούλ ότι υποκινεί την αστάθεια στα μεταξύ τους σύνορα.

“Θα επικεντρωθούμε στην περαιτέρω εμβάθυνση των αδελφικών, διμερών σχέσεων μεταξύ του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, την αφγανική ειρηνευτική διαδικασία και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής”, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Ο ρόλος του Πακιστάν στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν είναι ιδιαίτερα σημαντικός, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, με δεδομένη την επιρροή του στην ηγεσία των ανταρτών, αν και το Ισλαμαμπάντ ισχυρίζεται ότι αυτή η επιρροή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στο Πακιστάν για να συζητήσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Γάνι επισκέφθηκε το Πακιστάν τον Ιούνιο του 2019.