Quantcast

SVR: Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δεχτούν άμεσα ευάλωτους πρόσφυγες, ιδίως ασυνόδευτους ανήλικους, από την Ελλάδα

Το «Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων γερμανικών Ιδρυμάτων για την Ένταξη και την Μετανάστευση» (SVR) ζητά με σημερινό του έγγραφό για την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, η οποία παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δεχτούν άμεσα ευάλωτους πρόσφυγες, ιδίως ασυνόδευτους ανήλικους, από την Ελλάδα σε μια «Συμμαχία των προθύμων». 

Κατά το Συμβούλιο θα μπορούσαν να καθιερωθούν επίσης προκαταρκτικοί έλεγχοι των αιτήσεων ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με την συνδρομή του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Το έγγραφο,ο οποίο απευθύνεται προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προειδοποιεί για «ανθρωπιστική καταστροφή» στα ελληνικά νησιά λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και παροτρύνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αξιοποιήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους για να προωθήσει τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Το Συμβούλιο πιστεύει ότι η προκαταρκτική εξέταση των αιτήσεων ασύλου στα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα μπορούσε να συμβάλει σε ταχύτερες και καλύτερες διαδικασίες, εάν αυτές πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Επιπλέον, οι αρμόδιοι θα πρέπει να διευκρινίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να κατανεμηθούν τα ευάλωτα άτομα εντός της Ε.Ε. και τον τρόπο με τον οποίο οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους, ενώ η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας της Ε.Ε. για το άσυλο θα μπορούσε να συμβάλει στην εναρμόνιση των διαδικασιών και στη βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων ασύλου.

Το SVR υποστηρίζει επίσης ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να συμμορφωθούν με την υποχρέωση να σώζουν ανθρώπινες ζωές όπως ορίζεται στο διεθνές ναυτικό δίκαιο. Αυτοί που διασώθηκαν θα πρέπει να γίνονται δεκτοί από τα κράτη μέλη. Οι διαδρομές νόμιμης μετανάστευση προς την Ευρώπη θα πρέπει να ενισχυθούν, υποστηρίζει.