Quantcast

Σχέδιο δράσης για τις συνέργειες μεταξύ πολιτικών, αμυντικών και διαστημικών βιομηχανιών παρουσίασε η Κομισιόν

Σχέδιο δράσης για τις συνέργειες μεταξύ πολιτικών, αμυντικών και διαστημικών βιομηχανιών για την περαιτέρω ενίσχυση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Ευρώπης και τη στήριξη της βιομηχανικής της βάσης, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν και παρουσίασαν τον Τύπο η Αντιπρόεδρος Βέσταγκερ και ο Επίτροπος Μπρετόν.

Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου δράσης είναι η ενίσχυση της συμπληρωματικότητας μεταξύ σχετικών προγραμμάτων και μέσων της ΕΕ που καλύπτουν την έρευνα, την ανάπτυξη και την ανάπτυξη για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων και της αποτελεσματικότητας των αποτελεσμάτων (οι συνέργειες).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το Σχέδιο Δράσης έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο ότι, για πρώτη φορά, η χρηματοδότηση της ΕΕ προσφέρει ευκαιρίες για ενίσχυση της ευρωπαϊκής καινοτομίας και τεχνολογιών στον τομέα άμυνας, διαστήματος και πολιτικών χρήσεων, όπως cloud, επεξεργαστές, κυβερνοχώρος, κβαντική μηχανική και τεχνητή νοημοσύνη.

Η Κομισιόν σκοπεύει να προωθήσει  χρηματοδότηση της ΕΕ για έρευνα και ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και του διαστήματος με  οικονομικά και τεχνολογικά μερίσματα για τους ευρωπαίους πολίτες (τα spin-offs).

Επιπλεύον προβλέπει τη διευκόλυνση της χρήσης των ερευνητικών επιτευγμάτων της πολιτικής βιομηχανίας και της καινοτομίας που ασκείται από τον πολιτικό τομέα σε έργα ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας (τα νέα)

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε 11 στοχοθετημένες δράσεις που εστιάζονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ βιομηχανιών πολιτών, άμυνας και διαστήματος:

- Δημιουργία ενός πλαισίου που θα ενισχύει τις συνεργίες και τη "διασταυρούμενη γονιμοποίηση" μεταξύ όλων των σχετικών προγραμμάτων και μέσων της ΕΕ, για παράδειγμα στον τομέα των ψηφιακών, του cloud και των επεξεργαστών ·

- Πλαίσιο με συστηματικό και συνεπή τρόπο την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών με πρώτα τον προσδιορισμό των κρίσιμων τεχνολογιών και των μελλοντικών απαιτήσεων ικανότητας και στη συνέχεια την ανάπτυξη τεχνολογικών χαρτών.

- Έναρξη  εμβληματικών έργων με στόχο τη μείωση των εξαρτήσεων, στην προώθηση της τυποποίησης και της διαλειτουργικότητας, στην τόνωση της διασυνοριακής συνεργασίας, στη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας και στην απάντηση στις κοινωνικές και κοινοτικές στρατηγικές ανάγκες.

- Υποστήριξη, σε ολόκληρη την Ένωση, καινοτομίας από νεοσύστατες επιχειρήσεις, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και Οργανισμούς Έρευνας και Τεχνολογίας (RTO), διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε νέες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας δικτύου "θερμοκοιτίδας καινοτομίας".

- Τρία εμβληματικά έργα σε τεχνολογίες drone (ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα τεχνολογίας με ισχυρή αμυντική διάσταση), μια διαστημική ασφαλής συνδεσιμότητα που θα πρέπει να παρέχει ένα ανθεκτικό σύστημα σύνδεσης και υψηλής ταχύτητας συνδεσιμότητα για όλους στην Ευρώπη με βάση την κβαντική κρυπτογράφηση και διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας, που απαιτείται για την αποφυγή συμβάντων σύγκρουσης που μπορεί να προκύψουν από τον πολλαπλασιασμό δορυφόρων και διαστημικών συντριμμιών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια αυτόνομη πρόσβαση στο διάστημα.

Μολονότι η αρμοδιότητα αυτού του σχεδίου δράσης περιορίζεται σε προγράμματα και μέσα της ΕΕ, μπορεί επίσης να προκαλέσει παρόμοια θετική συνέργεια σε εθνικό επίπεδο λόγω της συγχρηματοδότησης έργων της ΕΕ από τα κράτη μέλη.

Η διατλαντική εταιρική και συνεργασία με άλλες συμμαχικές χώρες μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειες της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βέσταγκερ δήλωσε σχετικά ότι "με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας έχουμε ισχυρές δυνατότητες συνέργειας μεταξύ καινοτομίας στο διάστημα, άμυνας και πολιτικής έρευνας και καινοτομίας. Χρειαζόμαστε αυτό για έναν αριθμό κρίσιμων τεχνολογιών".

"Αυτό το σχέδιο δράσης έχει μια συστηματική και μεθοδολογική προσέγγιση των συνεργιών σε κρίσιμες τεχνολογίες στους τρεις κόσμους. Η ιδέα είναι οι καινοτομίες να προσεγγίζουν συστηματικά πολλαπλές χρήσεις από το σχεδιασμό τους".

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, τόνισε ότι αξιοποιώντας στο έπακρο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και διασφαλίζοντας ισχυρές συνέργειες μεταξύ της άμυνας, του διαστήματος και των πολιτικών τεχνολογιών, "θα δημιουργήσουμε σημαντικές καινοτομίες και θα επιτρέψουμε στην Ευρώπη να παραμείνει παγκόσμιος καθοριστής προτύπων". Εξήγησε ακόμη ότι όλο αυτό "θα μειώσει επίσης τις εξαρτήσεις μας στις κρίσιμες τεχνολογίες και να ενισχύσουμε τη βιομηχανική ηγεσία πρέπει να ανακάμψουμε από την κρίση".