Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την εισαγωγή βόϊου κρέατος χωρίς ορμόνες την επόμενη επταετία

H Koμισιόν ενημέρωσε σήμερα τα Κράτη Μέλη για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της λειτουργίας μιας υπάρχουσας ποσόστωσης για την εισαγωγή βοείου κρέατος χωρίς ορμόνες στην ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Βάσει εντολής του Συμβουλίου, η Κομισιόν κατέληξε σε συμφωνία, καταρχήν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες σημαντικές προμηθεύτριες χώρες, ότι 35.000 τόνοι αυτής της ποσόστωσης θα διατεθούν στις ΗΠΑ, σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 7 ετών, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για όλους άλλους εξαγωγείς.

Το 2009, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνήψαν ένα μνημόνιο συνεννόησης (ΜΣ), το οποίο αναθεωρήθηκε το 2014, και το οποίο προέβλεπε μια προσωρινή λύση σε μια μακροχρόνια διαμάχη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τη χρήση ορισμένων ορμονών που προάγουν την ανάπτυξη του βοείου κρέατος.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, μια ποσόστωση 45.000 τόνων βοείου κρέατος χωρίς ορμόνες ήταν ανοικτή από την ΕΕ σε επιλέξιμους προμηθευτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας βάσει των κανόνων του ΠΟΕ, η Κομισιόν θα υποβάλει νομικές προτάσεις για να εγκρίνει το Συμβούλιο την υπογραφή της και να συνάψει τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες τους επόμενους μήνες, αφού ζητήσει τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα γεωργίας Phil Hogan δήλωσε σχετικά λότι με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, η Κομισιόν έκλεισε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο με τον οποίο έχουμε εμπλακεί σε ευρύτερες εμπορικές συνομιλίες".

"Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να επιτύχουμε μια νέα φάση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των προέδρων Juncker και Trump τον Ιούλιο του 2018. Θέλω επίσης να επαναλάβω ότι η συμφωνία δεν θα αλλάξει τον συνολικό όγκο, την ποιότητα ή την ασφάλεια του βοείου κρέατος που εισάγονται στην ΕΕ, η οποία θα παραμείνει σε συμφωνία με τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα", κατέληξε.