Quantcast

Συμφωνία στις Βρυξέλλες μεταξύ ΕΕ και ΗΒ - Τι αναφέρει η βρετανική αντιπροσωπεία - Η δήλωση Μισέλ

Συμφωνία επετεύχθη στις Βρυξέλλες μεταξύ ΕΕ και ΗΒ για τη μελλοντική σχέση μετά την 1η Ιανουαρίου. Μετά από ολονύχτιες εντατικές διαβουλεύσεις οι δύο πλευρές συμφώνησαν και στο τελευταίο ανοικτό ζήτημα, αυτό της αλιείας και των σχετικών ποσοστώσεων.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκε στο σεβασμό των κανόνων της κοινής αγοράς για να έχει πρόσβαση σε αυτή, περιλαμβανομένων ισχυρών κανόνων για ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού και μια συμφωνία για προβλεψιμότητα στο πεδίο της αλιείας. Επιπλέον η συμφωνία περιφρουρείται από ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης με κίνητρα για την τήρησή του από την πλευρά του ΗΒ. Η Συμφωνία προβλέπει εμπόριο με μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις, αλλά και αναλυτικούς κανόνες στενής συνεργασίας σε ένα ευρύ θεματολόγιο.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της βρετανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες οι δύο πλευρές "κατέληξαν σε συμφωνία. η οποία επιτρέπει την έναρξη μιας νέας σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ". 

"Αυτό που πάντα θέλαμε - μια ακμάζουσα εμπορική και οικονομική σχέση μεταξύ ενός κυρίαρχου Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας", δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης.

"Για τον βρετανικό λαό η συμφωνία επιτυγχάνει τους στόχους του δημοψηφίσματος του 2016 και των εκλογών του 2019 και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ. Παρέχει συνέχεια τόσο στις βρετανικές όσο και στις οικονομίες της ΕΕ, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Καναλιού της Μάγχης να συνεχίσουν μια βαθιά και στενή εμπορική σχέση, σεβόμενοι πλήρως την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την κανονιστική αυτονομία της ΕΕ", συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

"Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ. Ευχαριστούμε την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους. Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα", τόνισε ο Πρόεδρος.

"Αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν τ πράσινο φως τους", σημείωσε.