Quantcast

«Συναγερμός» στην Ευρώπη για την Όμικρον - Ποια μέτρα συζητώνται

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, η λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που ανακοινώνουν νέα μέτρα όλο και μεγαλώνει. 

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον «απειλεί» τόσο την Ευρώπη όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιασμού.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η αυξημένη κινητικότητα, οι συναναστροφές σε κλειστούς χώρους και οι συνωστισμοί είναι το επικίνδυνο τρίπτυχο που τρομάζει τους ειδικούς ενόψει Χριστουγέννων, καθώς ήδη στη χώρα έχουν καταγραφεί 17 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. 

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, καλούνται να κάνουν rapid test έως τις 18/12 ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο. Ένα ακόμη δωρεάν self test θα δικαιούνται όλοι και την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά.

Παράλληλα, η Ελλάδα λαμβάνει νέα μέτρα όσον αφορά τους ταξιδιώτες που εισέρχονται από το εξωτερικό. Μάλιστα, σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και εμβολιαστικής κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών, ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός 24 ωρών πριν από την άφιξή τους. Το νέο μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την προσεχή Κυριακή. 

«Μαύρο» ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία

Σημειώνεται πως η χειρότερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας, όσον αφορά στον αριθμό κρουσμάτων, κατεγράφη σήμερα στη Βρετανία με 93.045 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική ημέρα που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ.

Στο Λονδίνο, επίκεντρο της νέας μετάλλαξης, οι εισαγωγές σε νοσοκομείο αυξήθηκαν κατά 34% την Τρίτη, ημέρα στην οποία φορούν τα νεότερα στοιχεία, σε σχέση με μία βδομάδα νωρίτερα. Στο ίδιο διάστημα οκτώ νοσοκομεία της πρωτεύουσας ανέφεραν διπλασιασμό των εισαγωγών, ενώ στο νοσοκομείο του Κρόιντον οι μισές κλίνες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένες από ασθενείς.

Νέα μέτρα σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία

Στην Αγγλία, η βρετανική κυβέρνηση περιορίστηκε στο να εισαγάγει εκ νέου τη χρήση της μάσκας στους περισσότερους δημόσιους χώρους (εξαιρουμένων παμπ και εστιατορίων), ενεθάρρυνε την τηλεργασία και επέβαλε υγειονομικό πάσο για τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Ωστόσο, οι τοπικές κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα.

Στη Σκωτία, όπου σύμφωνα με την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον, η Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη, οι πολίτες κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους ενόψει των Χριστουγέννων. «Το τσουνάμι για το οποίο προειδοποίησα πριν από μία εβδομάδα αρχίζει τώρα να μας χτυπά», δήλωσε η ίδια σήμερα.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται από τον νόμο να λάβουν από σήμερα «λογικά μέτρα» για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού. Στις παμπ διατυπώθηκε η προτροπή να επιστρέψουν στην εξυπηρέτηση των πελατών στα τραπέζια παρά στο μπαρ.

Στην Ουαλία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ντρέικφορντ έδωσε εντολή για το κλείσιμο των μπαρ από τις 27 Δεκεμβρίου.

Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά στη Γαλλία

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, το μέτρο της ακύρωσης κρίθηκε επιβεβλημένο, ενώ συνιστάται και στους πολίτες να μην συνωστίζονται στις ιδιωτικές συναντήσεις -οικογενειακές συγκεντρώσεις και πάρτι- κατά τη διάρκεια των εορτών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, οι Αρχές επέβαλλαν αυστηρούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από αύριο, Σάββατο, 18 του μηνός, οι ταξιδιώτες που δεν είναι Γάλλοι θα πρέπει να δίνοουν εξηγήσεις για τους λόγους που επισκέπτονται τη χώρα.

Επίσης, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού των τελευταίων 24 ωρών και να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον δύο μέρες.

Η Γαλλία προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσει τα σύνορά της με την Αγγλία, όπου η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

«Με μικρό αριθμό ατόμων τα εορταστικά τραπέζια»

Αφού υπενθύμισε τη σημασία του εμβολιασμού ο Καστέξ συνέστησε τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων κατά τη διάρκεια του εορταστικού τραπεζιού λέγοντας «όσο λιγότεροι είμαστε, τόσο λιγότερους κινδύνους αναλαμβάνουμε. Είτε στο σπίτι, είτε σε εστιατόριο, αίθουσα πάρτι ή μπαρ, ας αποφύγουμε τα μεγάλα πάρτι και τις μεγάλες συγκεντρώσεις».

Καλεί επίσης τους Γάλλους, «εμβολιασμένους ή μη, να κάνουν τεστ πριν συμμετέχουν σε κάποια γιορτή».