Quantcast

Συνάντηση Μπορρέλ - Πομπέο με αντικείμενο Λιβύη και Ιράν, στο περιθώριο της διάσκεψης του Βερολίνου

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Zοζέπ Μπορρέλ και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις διεξαγόμενες διεθνείς προσπάθειες που σχετίζονται με τη Λιβύη και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο. 

Ο Ζ. Μπορρέλ ενημέρωσε τον ομόλογό του για την τελευταία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη Λιβύη και το Ιράκ και την εντολή που του δόθηκε από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να διεξάγουν διπλωματικές προσπάθειες που συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε σχέση με τη Λιβύη, συμφώνησαν για την επείγουσα ανάγκη να παγιωθεί η κατάπαυση του πυρός, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε την ετοιμότητα της ΕΕ να κινητοποιήσει εργαλεία και πόρους για την εφαρμογή των πιθανών αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου.

Όσον αφορά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ για αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση. Τόνισε τη σημασία της διατήρησης και προώθησης του έργου του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Da`esh για την υποστήριξη της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Αυτή η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση έρχεται σε συνέχεια των τηλεφωνημάτων των τελευταίων εβδομάδων και θα ακολουθήσει επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επερχόμενη επίσκεψη πρέπει να προσφέρει μια ευκαιρία για την προώθηση του διαλόγου εξωτερικής πολιτικής μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και να επικεντρωθεί συγκεκριμένα στους τρόπους για την επιβολή των διατλαντικών σχέσεων.