Quantcast

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Μπορέλ: Περισσότερες έμπρακτες ενέργειες από Τουρκία για επιβεβαίωση των προθέσεων της Άγκυρας

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

 Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στη συνάντηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος προέβη σε διεξοδική ενημέρωση για επαφές με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και μετέφερε την εκτίμηση της ΕΥΕΔ για επιθυμία από πλευράς Άγκυρας για ενίσχυση Ευρωτουρκικών Σχέσεων.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η ανάγκη για πολύ περισσότερες έμπρακτες ενέργειες από Τουρκία για επιβεβαίωση προαναφερθείσας εκτίμησης. Όπως σημειώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για εξακρίβωση των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας.

Επιπλέον κατεγράφη ότι το Κυπριακό αποτελεί Ευρωπαϊκό πρόβλημα.  Η ΕΕ έχει θέσει ξεκάθαρα προς όλους του ενδιαφερόμενους ότι επιθυμεί να είναι παρούσα στις διεργασίες, αφού ανάμεσα σε άλλα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά την λύση Κράτος Μέλος της ΕΕ.

Ζητούμενο είναι μετά τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να είναι ένα λειτουργικό Κράτος Μέλος της ΕΕ. Μέσα και σε αυτό το πλαίσιο είναι εκτός συζήτησης η αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού, επισημαίνει η διπλωματική πηγή.