Quantcast

Συνεχίζει απτόητη η Τουρκία: Νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου-Κύπρου

Με νέα NAVTEX η Άγκυρα ειδοποιεί ότι στρατιωτικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 29 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ με αναρτήσεις τους Τούρκοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι η τουρκική ηγεσία επιμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της.

Φαίνεται ότι αυτή η NAVTEX αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά, στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Η Navtex εκδόθηκε στις 10 το βράδυ της Παρασκευής χθες και ισχύει από σήμερα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου στις ακόλουθες συντεταγμένες: 35 36.55 N – 032 29.80 E, 35 11.82 N – 033 00.85 E, 35 26.50 N – 033 18.23 E και 35 50.73 N – 032 46.80 E. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ οι συντεταγμένες καλύπτουν περιοχή που αρχίζουν βορειοδυτικά του Κορμακίτη και φτάνουν μέχρι την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κερύνειας.

«Είναι υποκριτικό εκ μέρους της ΕΕ να καλεί σε διάλογο και την ίδια στιγμή να κάνει άλλα σχέδια σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει σε ανάρτησή του ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα ζητήματα της ειρήνης και της διπλωματικής γλώσσας, αλλά δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι αναγκαίο εάν πρόκειται να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από όλους», συνεχίζει ο Φουάτ Οκτάι.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σημειώνει: «Η Τουρκία είναι απόλυτα αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη ξηρά, αέρα και θάλασσα. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρός μας, «Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα και τα δίκαια κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αρπάξει τα δικαιώματά μας»».