Quantcast

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Ουκρανίας αύριο στις Βρυξέλλες

Η 22η σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αύριο Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020, η πρώτη διμερής σύνοδος μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 και επίσης η πρώτη επί CharlesMichel, ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ursula von der Leyen ως προέδρου της Κομισιόν. 

Η Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Josep Borrell θα συμμετάσχει επίσης στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της πολιτικής ένωσης της Ουκρανίας, της οικονομικής ολοκλήρωσης και της τομεακής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει της Συμφωνίας Σύνδεσης (AA / DCFTA). Οι ηγέτες θα εξετάσουν τον χειρισμό της πανδημίας COVID-19 και τον κοινωνικοοικονομικό της αντίκτυπο. Θα συζητήσουν επίσης για τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, ιδίως για το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της υγείας και της οικολογικής οικονομίας.

Η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί με φόντο τη συνεχιζόμενη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία, αναφέρει η προεδρία του Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν την υποστήριξη της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και θα καταδικάσουν τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας. Οι ηγέτες θα καταδικάσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία, τη στρατιωτικοποίηση και την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο.

Θα καταδικάσουν επίσης τις διαδικασίες ψηφοφορίας για τις συνταγματικές τροποποιήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας που ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουλίου 2020, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη χερσόνησο της Κριμαίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και την εκλογή του αποκαλούμενου «Κυβερνήτη της Σεβαστούπολης» στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. Ηγέτες θα επαναλάβουν την έκκλησή τους προς τη Ρωσία να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση διεθνών οργανισμών και παραγόντων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που επί του παρόντος δεν υπάγονται στον έλεγχο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, οι ηγέτες θα ζητήσουν την απελευθέρωση όλων των παράνομα κρατουμένων και φυλακισμένων Ουκρανών πολιτών στην Κριμαία και τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών της Ταταρικής επαρχίας της Κριμαίας. Οι ηγέτες θα συνεχίσουν να καλούν τη Ρωσία να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ελεύθερη διέλευση από και προς τη Θάλασσα του Αζόφ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι ηγέτες υπενθυμίζουν την πλήρη υποστήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας, της Τριμερούς Ομάδας Επαφών και του ΟΑΣΕ με στόχο τη βιώσιμη και ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Θα χαιρετίσουν την ανανεωμένη δέσμευση των μερών στη Διάσκεψη Κορυφής της Νορμανδίας τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι και θα τονίσουν τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την ευκαιρία αυτή ενόψει της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ από όλες τις πλευρές, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των Ρώσων σε αυτό το θέμα.

Ακολούθως, οι ηγέτες θα υπογραμμίσουν ότι η ολοκληρωμένη και απεριόριστη εκεχειρία είναι ένα επίτευγμα που πρέπει να διατηρηθεί. Θα παροτρύνουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να διασφαλίσει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ (SMM) σε μη κυβερνητικές ελεγχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες θα καταδικάσουν επίσης τα ρωσικά μέτρα που επιτρέπουν στους Ουκρανούς πολίτες αυτών των περιοχών να υποβάλλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα με απλοποιημένο τρόπο.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ ανανέωσε πρόσφατα τις οικονομικές της κυρώσεις στη Ρωσία, που παραμένουν συνδεδεμένες με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών και ανθρωπιστικών συνεπειών της σύγκρουσης, επισημαίνοντας την ανάγκη παροχής νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, να διευκολύνουν την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που ζουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ως Ουκρανοί πολίτες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID, οι ηγέτες θα τονίσουν ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να συνεχίσει να παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια και ότι η Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ, ΜΚΟ, υπηρεσίες του ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν πρόσβαση σε μη κυβερνητικές περιοχές. Οι ηγέτες θα υπογραμμίσουν τη σημασία της καταστροφής των  ναρκοπεδίων και θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και άλλα περιφερειακά θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.